"Към днешна дата не съм доволен от това, което извършва концесионерът. Хората и обществото очакват бързи и навременни промени. Тези бързи промени, видими, които трябва да касаят обслужването на пътниците, не ги наблюдавам."

Това заяви днес пред БНР служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщеинята Георги Тодоров. Припомняме, че новият концесионер на Летище София е консорциумът "СофКънект", в който основно участие има френският фонд "Меридиам". Сделката бе одобрена от всички регулатори и на практика "СофКънект" влезе във владение през април на тази година. 

Оказва се, че Тодоров е разпоредил нарочна проверка на летището, която показала, че "нищо не се е променило към днешна дата". 

"Няма трафик, обслужването на пътниците се извършва бавно, не виждам промени в търговските площи, нито в удобствата за пътниците, които изчакват съответния полет, хигиената не е на достатъчно високо ниво – санитарните помещения просто не искам да ги коментирам", допълва Тодоров днес. 

Според Тодоров скоро ще изтекат първите 100 дни от ефективната дата на концесията. Той потвърди, че министерството ще се възползва от възможността за санкции, ако промените не започнат да се виждат. 

"СофКънект" спечели обществената поръчка за концесията с предложение за 608 млн. евро инвестиции и 24,5 млн. евро годишно концесионно възнаграждение.