С напрежение  - така започна работата на комисията в парламента, която ще проверява случая "Росенец" и всичко около т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, която се събра за първи път днес. Оказа се, че още за първото си заседание депутатите са поканили гости - представители на община Бургас. Това предизвика гнева на представители на ГЕРБ и на ДПС - не били уведомени, не са получили предварително и скици и други документи, с които да се подготвят за дебатите, обясниха и Даниел Митов, и Хамид Хамид.

„Господата от ДПС и ДБ си говорят нещо и си правят шоу, ние седим и гледаме. Участие мога да взема, когато има документална база. Когато се правят подобни комисии, трябва предварително да е разпространена информация за това, за което ще говорим, когато викате хора, трябва да е ясно на базата на какви документи сме ги извикали тук и какви въпроси ще им задаваме. Всеки народен представител трябва да може да се запознае с информацията. Днес трябваше да приемем правилник, да го обсъдим и следващото заседание на комисията да е на базата на документи“, заяви Митов.

„Извикали сме ги сега, без да имаме документи, за да няма какво да ги питаме, има само моят скъп приятел Митко, който не ги сподели. Ще искаме да ги изслушаме повторно представителите на общината. Нямам документи, на основата на които да задавам въпроси“, коментира Хамид на свой ред.

Колегата му Рамадан Аталай предложи да бъде прекратено заседанието, но това не се прие. 

Прие се обаче, че на следващо заседание ще трябва да бъдат изслушани бившият вътрешен министър от времето на ГЕРБ Младен Маринов, както и бившият началник на НСО - от времето, когато миналото лято съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов акостира на плаща пред имението, обитавано от Доган, а гардове от държавната охрана на последния се опитаха да изблъскат него и спътниците му обратно в морето, да не ги допуснат на плажа (който е държавна собственост и би следвало достъпът да е свободен - б.р.), захвърлиха и забито от "нашествениците" българско знаме.

Припомняме, че служителите на НСО, участвали в случката, тогава се разделиха с местата си в службата. Според ДБ обаче впоследствие били възстановени на работа. 

Депутатите решиха да поискат цялата информация за сградите, построени в крайморския парк, платените данъци и т.н. Присъстващите на сбирката зам.-кмет на Бургас Чанка Коралска и представители на общината съобщиха все пак:

"Има констатирани незаконни обекти, един от който е двуетажна масивна сграда" - констатация, направена преди това и при проверка на постройките, разпоредена преди време от админиспративната прокуратура.

"Тя е 1-ва категория, документите са изпратени в ДНСК и оттам няма обратна връзка. Това не е е обект в правомощията на общината, тъй като е 1-ва категория, а общината отговарят по закон за обекти 4-та и 5-та категория (според Закона за устройство на територията - б.р.)", стана ясно от обясненията на Коралска.

Цялата налична документация от проверката на строитеството на място, извършена от ДНСК, ще бъде изискана от комисията "Росенец". Както и наличното в община Бургас, МВР, НСО, доклада на прокуратурата.

Не се прие предложението на ГЕРБ решенията във временната комисия да се вземат с не по-малко от 1/3 от гласовете на всички членове. Комисията е на паритетен принцип, а нейн председател е Калоян Янков от ДБ. 

Ще бъдат изискани обаче всички документи от проверката на ДНСК на място, от общинския съвет в Бургас, от МВР и НСО, доклада от Върховната административна прокуратура и др.