България е посочена  като главен износител на оръжия за военни конфликти в Близкия изток и в Африка в публикуван днес доклад на холандския Транснационален институт.

Става дума за конфликтите в Ирак и в Демократична република Конго. Доставките са извършени през първото десетилетие на този век и като производители на оръжията докладът посочва държавните Вазовски машиностроителни заводи, "Кинтекс"и "Арсенал". "Кинтекс" е дружество за търговия с оръжие.

Транснационалният институт отбелязва, че износът на тези оръжия е бил законен и купувачите в САЩ и в Саудитска Арабия са издали на българските доставчици свидетелства за краен потребител, които означават, че системите и боеприпасите не би трябвало да попаднат в нежелани ръце. Но точно това се е случило, защото въпросните оръжия са открити у групировката Ислямска държава в Ирак. Доставките за въоръжените сили на ДРК са били преки, проблемът с тях е, че са продължили и след като част от получателите са попаднали под европейски санкции, се казва в доклада.

Иракските правителствени сили са намерили цеви от 73-милиметрови противотанкови ракети 9 М 111, производство на ВМЗ и (според доклада) и на "Кинтекс" по време на битката с Ислямска държава за гр. Рамади, която се водѝ от 25 ноември 2015 г. до 9 февруари 2016 г. и край гр. Мосул през 2017 г., се посочва в доклада. Според него тези оръжия са попаднали в ръцете на джихадистите през провалена и прекратена американска програма за 500 милиона долара, чиято цел е била да бъде създадена петхилядна бунтовническа армия, която да се бие срещу Ислямска държава.  

България и Румъния са произвели съответно 28 на сто и 42 на сто от документираните вносни оръжия в Ирак и Сирия, пише в доклада. Близо 90 на сто от българските 73-мм противотанкови ракети са били произведени през 2010 и през 2011 г., т.е. през годината на избухване на сирийската гражданска война. Почти всички румънски ракети от същия вид са били произведени през 2014 г.

В ДРК България е изнесла шест 152-милиметрови гаубици, 860 леки картечници и 300 ръчни подцевни гранатомета през 2013 г. и още шест 152-милиметрови гаубици през 2015 г. През 2017 г. България е изнесла 920 автомата и 114 леки картечници за Сърбия, която после ги е реекспортирала в ДРК, се казва в доклада. Той отбелязва, че това става, докато през декември 2016 г. и май 2017 г. ЕС е наложил санкции на 14 физически лица, представители на конгоанските власти за "възпрепятстване на изборния процес и свързани нарушения на човешките права".

Главната тема на доклада е ролята на оръжейната търговия за прогонването на цивилни от местата на конфликти и превръщането им в бежанци. До края на 2020 г. 82,4 милиона души по света са били принудени със сила да напуснат домовете си, като 48 милиона са били вътрешно изселени, а 34,4 милиона са избягали от родните си страни.

България, Румъния и Сърбия не са единствените страни, които Транснационалният институт сочи като отговорни за този процес чрез оръжейната си търговия. В доклада са назовани доставчици от Германия, Франция, Италия, Обединеното кралство и Турция и конфликтите в Сирия, Либия, Нагорни Карабах. По-конкретно назованите фирми са: Airbus (Франция-Германия), BAE Systems (Обединеното кралство), Baykar Makina (Tурция), EDO MBM (Обединеното кралство), Intermarine (Италия), Leonardo (Италия), Roketsan (Турция), SB Aerospatiale (Франция), TDW (Германия), Turkish Aerospace Industry (Tурция).