Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Фалшива новина се разнася мълниеносно в последните дни по света и у нас - американският Център за контрол на болестите (CDC) спирал употребата на PCR тестовете, защото били ненадеждни не можели да отличат грип от коронавирус.

Както често се случва, фалшивата новина се базира на изкривяване на истинска. Преди седмица, на 21 юли, CDC в действителност препоръча на клиничните лаборатории в САЩ да спрат употребата на PCR тестовете, ползвани досега, и да започнат преход към други, одобрени от Федералната агенция по лекарствата (FDA).

Причината за това обаче не е проблем с настоящите PCR тестове, а наличието на по-добри. Новите тестове всъщност също са PCR (на базата на полимеразна верижна реакция, polymerase chain reaction), но са т.нар. мултиплексни анализи, т. е. проверяват за повече от един вирус - а именно SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, и вируса на инфлуенца, или грипния вирус.

Това ще спести време и ресурси, особено в предстоящия грипен сезон, твърдят от CDC. Затова и препоръчват плавно преминаване към новите тестове от сега - за да може лабораториите да ги тестват и да свикнат да работят с тях преди есента.

"Макар тестът "CDC 2019 nCoV Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel" да подсигури важна непокривана нужда когато бе разработен и приложен, и не е демонстрирал никакви проблеми, търсенето за този тест намалява с появата на нови мултиплексни анализи", обясняват от CDC.

Внушението, че PCR тестовете не могат да различат коронавирус и инфлуенца е абсурдно - тестовете просто няма как да сбъркат между два вируса от напълно различни семейства. Тестовете за коронавирус са настроени и изключително чувствителни именно към коронавирус, и то конкретно към новият SARS-CoV-2. Затова и са нужни съвсем нови тестове, за да могат да засичат и двете.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.