Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нови правила за влизане на територията на България влизат в сила от четвъртък, 29 юли - това гласи заповед на здравния министър в служебния кабинет Стойчо Кацаров от днес.

Нововъведенията:: и българските граждани, и постоянно пребиваващите у нас, и гражданите на ЕС и страните от Европейската икономическа зона - влизащи в страната от дестинация с висока степен на разпространение на COVID-19, ще трябва да представят:

- валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ, съдържащ същите данни

- отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни. 

От текста на заповедта се разбира, че ще се изискват и двата документа, не само един от тях.

За гражданите на ЕС, Европейската икономическа зона и Швейцария, идващи от "червени зони" - при липса на ваксинационен сертификат, ще могат да влязат в България и като представят отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни, но едновременно с това ще бъдат поставени и под 10-дневна карантина.

"Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или аналогичен документ, съдържащ същите данни, както и отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, се допускат в страната и се поставят под 10-дневна карантина., гласи още заповедта на Кацаров

Допуска се обаче влизането в страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19, на деца до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата, от която пристигат.

С пълния текст на заповедта можете да се запознаете ТУК.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.