Американският президент Джо Байдън номинира днес осем души, които да служат като американски прокурори, включително висш федерален прокурор, който да упражнява надзор над делата, свързани с щурма на Капитолия на 6 януари, ако бъде утвърден, както и една прогресивно настроена прокурорка в Масачузетс, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Матю Грейвс - юрист от Адвокатската кантора "Ди Ел Ей Пайпър" (DLA Piper) и бивш помощник-прокурор, е изборът на Байдън за прокурор в окръг Колумбия - пост, който бе затрупан с дела, свързани с щурма на Капитолия.

Федерални прокурори арестуваха повече от 535 души по обвинения в участие в безредиците, при който размирници влязоха в сблъсъци с полицията, чупеха прозорци и принудиха членове на Конгреса и тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да търсят укритие в сградата.

Байдън номинира също Рейчъл Ролинс - местна прокурорка в Бостън, която е част от разрастващото се национално Движение на "прогресивните прокурори", подкрепящи усилията за премахване на расовото неравенство и отхвърлянето на традиционната култура за "твърд подход към престъпността", довела до непропорционални брой осъждания на чернокожи.

Останалите номинации на Байдън са Ерек Барън за окръг Мериленд, Никълъс Браун за западен окръг Вашингтон, Клифърд Джонсън за северен окръг Индиана, Закъри Майърс за южен окръг Индиана, Трини Рос за западен окръг Ню Йорк и Ванеса Уолдреф за източен окръг Вашингтон.