Израелската компания Израеър (Israir) постави началото на първата директна авиолиния между Израел и Мароко, седем месеца след нормализирането на отношенията между двете страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Самолет със 100 пътници излетя тази сутрин от Тел Авив за Маракеш, туристическата столица на Мароко. После на седмица ще има по два или три подобни полета.

Мароко стана четвъртата арабска страна, която нормализира отношенията си с Израел след ОАЕ, Бахрейн и Судан с посредничеството на администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Първи директен полет, транспортиращ израелски официални представители се състоя през декември 2020 г. между Тел Авив и Рабат. Междувременно бяха подписани и двустранни споразумения за освобождаване от изискването за издаване на визи за дипломатите и за преки въздушни връзки.

Утре се очаква израелският министър на външните работи Яир Лапид да посети Мароко. Визитата идва обаче малко след като международен медиен консорциум публикува разследване, в което мароканските разузнавателни служби са обвинени, че са използвали израелски софтуер за шпионаж по-специално на журналисти. Мароканското правителство отхвърли твърденията, че е използвало израелския софтуер, за да шпионира журналисти и видни личности.