Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изкопът за небостъргач, затворил за половин година ул. "8-ми декември" в Студентския град, е отговорност на Столичната община, не на държавата. Това обявиха днес от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Това става, след като вчера от общината обявиха, че изкопът в софийския квартал е незаконен - излетият бетон на дъното и положената армировка са без одобрени проекти.

Главният архитект Здравко Здравков обяви, че изкопът е с документация за строеж трета категория, което означава, че е отговорност на държавния строителен контрол. Според ДНСК обаче тези документи липсват.

"Трябва да се има предвид, че строежите от трета категория са описани изчерпателно в чл. 137 ЗУТ. Определянето на категорията на описаното незаконно строителство само и единствено на базата на приет ПУП е недопустимо", пишат от ДНСК.

И припомнят, че по закон трябва да се отчетат редица параметри - значимостта, сложността и рисковете при експлоатация на обекта. Те придобиват конкретни параметри, когато има проекта документация за строеж, която е съгласувана и одобрена. Такава обаче липсва, което означава, че строежът е от четвърта до шеста категория.

"Поради което следва Столична община да упражни вменените и по чл. 225а от ЗУТ правомощия", казват още от ДНСК.

Това означава, че общинската администрация трябва да състави констативен акт за незаконно строителство в Студентския град - нещо, което Столичната община ще направи.

Строежът бе игнориран половин година от общината, която едва вчера обяви, че ще се намеси в случая и ще плати ремонта на увреденото платно и укрепването на изкопа. А възвръщане на тези средства ще си търси по съдебен път.

Собственици на терена са компаниите "МД Строй 07" ЕООД и "МД Строй 3000" ЕООД, притежавани от предприемача Цветомир Владимиров. Според фирмите вината е в главния архитект и ДНСК, които са одобрили проектите им. На мястото се планира построяване на небостъргач с височина 75 метра, макар ОУП на София да позволява само сгради до 26 метра в квартала. Инвеститорите настояват за изключение, общината отказва.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.