"Гешев е позор! Вън мафията".

Тези лозунги от протестите срещу главния прокурор Иван Гешев цитира днес вътрешният министър Бойко Рашков пред парламента. Те бяха посрещнати с бурни аплодисменти от пленарната зала.

Рашков и правосъдният министър Янаки Стоилов бяха изслушани по повод сигнала, който внесоха във ВСС за отстраняване на главния прокурор.

Рашков обясни, че сигналът е ориентиран към поведението на главния прокурор. Той посочи изнасянето на данни от СРС, като това действие очевидно няма за задача и цел да съдейства за обективната истина, нито към опазване на нацоналната сигурност.

Според Рашков Гешев е имал за цел единствено да се конфронтира и да притисне президента. Той изтъкна, че има хора, които са осъдени за изнасяне на СРС, което е престъпление.

"Ако друг гражданин извърши подобно действие, дали ще се образува производство? Двойните стандарти не са право", заяви Рашков.

Стоилов обясни, че до него е постъпил сигнал от МВР за допуснати нарушения на Гешев.  В него имало данни за действия и бездействия на главния прокурор, които накърняват авторитета на съдебната власт.

Стоилов разкри, че става въпрос за избирателно, тенденциозно и пристрастно разгласяване на данни от досъдебно производство, което нарушва презумпцията за невинност. Той посочи, че в действията на прокуратурата липсват еднакви критерии при разследване на хора на висши държавни длъжности.

Въпроси към двамата зададоха от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, БСП, "Демократична България" и "Изправи се бг! Ние идваме".

В рамките на отговорите Рашков изтъкна, че срещу лицата с имунитет не могат да бъдат употребявани СРС-та. Според него има сериозни съмнения, че този законов текст е бил нарушен спрямо президента. Той изтъкна, че комуникацията, в която се чуваше и гласът на президента, е трябвало да бъде унищожена.

Според Рашков прокуратурата си е позволила "подбор на отделни пасажи, публикуване точно на това, което на главния прокурор му харесва".

"Недопустим е този подбор. Това е престъпление в НК. Нашият главен прокурор е направил изказване в медия, в което е заявил, че той не признава разделението на властите. Представяте ли си какъв главен прокурор имаме? Той иска да се слеят прокуратурата и изпълнителната власт", каза Рашков.

Той посочи, че създаденото бюро за защита на застрашени лица е с полицейски функции, а всички негови служители се назначават от главния прокурор. За изминалата година няма нито едно лице, което да е включено в програмата на защита.

"Тогава 10 млн. бюджет за какво са използвани? Охраняват денонощно главния прокурор. Подменен е смисълът на закона. Такава охрана няма президентството, шефа на парламента... Паравоенно звено нахлу миналата година в президентството", каза още Рашков повод бюрото.

Той призна, че в първия закон за СРС прокуратурата не е имала право да бъде заявител на СРС. Тази промяна е станала по времето на ГЕРБ и на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Когато прокурор поиска и получи разрешение, преустановяват да работят по съоветното досъдебно производство. Докато траят мероприятията, те не предприемат никакви други действия", каза Рашков.

И призна, че не може да се извърши проверка как се съхраняват материалите от СРС.

"Прокуратурата се самоконтролира, сама каза, че няма никакви нарушения. Няма орган, който да я провери. Тя е безконтролна", каза Рашков.

Според него Гешев е "досегаем юридически" и "недосегаем фактически".

Тома Биков (ГЕРБ), заяви, че е протестирал срещу Рашков и Жан Виденов. И посочи, че Рашков е бил в Националната следствена служба в най-мутренските години.

"Кажете кой да бъде главен прокурор. Номинирайте главен прокурор от името на президента, г-н Божков и други оперативно интресни лица", призова Биков.

"Съжалявам, че тогава не се справихме с вашия лидер", отговори му Рашков по повод дейността си в следствието под бурни аплодисменти. "Има време", допълни той.

"С нищо не се справихте тогава г-н Рашков, докарахте държавата до крах и сега сте дошли да бъдете морален стожер", отвърна му Биков.

Томислав Дончев сравни поведението на Рашков срещу Борисов с това на Георги Димитров срещу Никола Петков. И нарече това "историческо дъно".

"От тази трибуна Георги Димитров каза на Никола Петков: Вие отивате в затвора. Днес министърът на вътрешните работи каза, че ще се справи с един партиен лидер", рече Дончев.

Христо Иванов ("Демократична България") заяви, че не е особено добър вкус да се сравнява Бойко Борисов с Никола Петков.

"Българите не заслужават петното "Магнитски", което е лепнато върху всички нас".

Това заяви Крум Зарков (БСП_ И итъкна, че много българи са избрали вече да живеят в правови държави.