“Възможно е, но не зная дали в този момент. Тук въпросът стои не дали, а кога?”

Това заяви в отговор на въпрос ще събере ли ВСС достатъчно гласове за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев в студиото на Нова тв бившият министър на вътрешните работи а сега адвокат - Емануил Йорданов.

Той гостуваше заедно с друг известен адвокат и доскорошен член на ръководството на ВАдС - Людмил Рангелов.

По думите на Йорданов в момента "нямат готовност (ВСС, б.р.) за извършването на толкова радикална стъпка, въпреки че основанията са налице". „Както Бойко Рашков, така и Янаки Стоилов са юристи с висока квалификация. Те не биха предприели каквото и да било действие, ако то не  е съобразено с Конституцията и законите”, подчерта той.

Иначе на въпрос дали има основания той каза, че е абсолютон сигурен.

Йорданов цитира колежката си Даниела Доковска, която е абсолютно категорична, че това, което се върши от прокуратурата с изнасянето на информация от СРС, е престъпление по чл. 154а от НК.

(Бел. ред. - текстът гласи следното:

Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

(2) Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.)

Йорданов посочи, че е несъстоятелен аргументът изтъкван винаги от Иване Гешев и негомите подчинени - че СРС се огласяват с разрешение на наблюдевещия прокурор. "Не може да има разрешение от наблюдаващия прокурор, когато самото деяние е престъпление по Наказателния кодекс - още малко и наблюдаващият прокурор може да позволи да убием свидетел", отбеляза юристът.

„На първо място имам известни резерви дали сега е точно моментът да се направи подобно искане. Но министърът на правосъдието няма избор, след като е сезиран от министъра на вътрешните работи със съответен доклад за нарушения, които трябва да бъдат проверени.

По същество обаче този сигнал се явява един тест за лоялност на ВСС към главния прокурор Гешев. Нямам никакви основания да смятам, че ВСС няма да издържи този тест. Смяната на главния прокурор изисква мнозинство, което няма как да бъде реализирано в този ВСС. Най-малкото защото всички, които са в прокурорската колегия на ВСС, дължат мястото си там именно на главния прокурор", каза другият гост в студиото Людмил Рангелов.

Той също каза, че всички факти, посочени като основания за отстраняването в доклада, са верни. И напомни, че и други главни прокурори са извършвали нарушения, но очевидно обществената търпимост тогава е била по-висока. И даде пример със случайното разпределение на делата в държавнто обвинение.

"Но главният прокурор Гешев достигна точката на нетърпимост определено с действията, които извърши в сградата на президентската администрация", категоричен бе Людмил Рангелов.

От анкета в сайта на Нова тв също излиза, че 55 процента са скептични, че ВСС ще освободи обвинител №1.

"Сегашният ВСС действа като Бюро за защита на Гешев. Предполагам, че техният отговор ще бъде едно към едно с това, което чухме от говорителя на главния прокурор", допълни Емануил Йорданов.

И даде пример, че е "потресен" от това за какви неща се наказват редовите прокурори. Той и Людмил Рангелов били защитници по дело, по което две прокурорки (случаят бе от Варна, б..р.) били наказани, затова че обядвали в работно време. Щели да останат без работа заради нещо дребно.

"А тук имаме нещо, което не се е случвало никога в България - срещу главен прокурор протестират хиляди българи на 3 континента. В продължение на месеци!

С действията си този главен прокурор ускорява потъването на българския политически "Титаник". Благодарение на който е стигнал до поста си", каза още Йорданов.

В същото време в ефира на БНТ Гешев очаквано получи безрезервна подкрепа от Асоциацията на прокурорите в лицето на нейния председател Владимир Николов (предишният председател стана член на ВСС и съответно също ще гласува вдругиден, б.р.).

Да се нагнетява напрежение между прокурорите и вътрешното министерство е нездравословно за държавата. Да няма политически натиск над прокуратурата е един от основните принципи в интерес на обществото, заяви председателят на асоциацията на прокурорите.

"Прокурорите не сме политици и ние нямаме намеса в политическия живот на страната, в този аспект бих искал да кажа следното:

С Министерство на вътрешните работи ние сме естественият партньор в борбата срещу престъпността и в този смисъл да се нагнетява и да се създава изкуствено напрежение е крайно вредно и то не е вредно за нас, не е вредно за колегите от полицията, то е вредно за обикновените български граждани, които заслужават и очакват от нас резултати в борбата срещу престъпността", заяви Владимир Николов.

Той каза, че се касаело за една специфична конституционна и законова процедура.

Николов посочи още, че цитирането на СРС било правено от пресслужбата на прокуратурата и цитира члена, според който това може да стане - чл. 198 от НПК.

(Бел. ред: "Чл. 198. (1) Материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

(2) Когато е необходимо, органът на досъдебното производство предупреждава срещу подпис лицата, които присъстват при извършване на действията по разследването, че не могат да разгласяват без разрешение материалите по делото и в противен случай носят отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс."

"В последните години наблюдаваме политика на максимална откритост на прокуратурата, тъй като считаме, че българското общество и българските граждани трябва да са запознати и трямбва дза знаят каков се случва. Това е правено в обществен интерес", каза Николов.

И ето как отговори на въпрос - той би ли започнал разследване срещу главния прокурор, каквото право даде с тълкуването си КС:

"Да, разбира се. Аз считам, че в нашата страна в системата на прокуратурата работят достаъчно професионалисти, достатъчно смели и принципни прокурори, които винаги при установяване на съответните законови предпоставки - достатъчно данни за извършено престъпление, биха образували наказателно производство, независимо срещу кого!"

Разгласяването на данни по текушщо разследване трябва да става по начин , който не сочи виновност на това лице, съгласи се обаче той.

Дори чужденци, с които разговаряли, изказали радост, че българската прокуратура е в съдебната власт, а че в техните системи (където е към изпълнителната власт) води до негативни последици - вмешателство и опит за натиск.

Николов коментира още, че в цялата му кариера никога не се е случвало главният прокурор да му дава указания как да реши дадено дело.