Броят на жертвите на опустошителните наводнения в Германия нарасна на 93, предаде ДПА, цитирана от БТА. Наводненията бяха причинени от обилните валежи.

Днес бе съобщено за още загинали в най-населената провинция - Северен Рейн-Вестфалия. 

Над 1300  души са изчезнали в окръг Арвайлер край Кьолн. Това е най-смъртоносното бедствие от десетилетия насам в страната, отбелязва Ройтерс.

Цели общини се превърнаха в развалини, след като бяха погълнати от прелелите реки в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц.

На места инфраструктурата е унищожена. Възстановяването й ще отнеме години и огромни средства, предупреди Малу Драйер – премиерката на Райнланд-Пфалц.

В редица селища са прекъснати мобилните връзки. В резултат хората не могат да проследят къде се намират близките им.

Днес се срутиха къщи в град Ерщад, близо до Кьолн. Спасителите издирват хора, завърнали се по домовете си въпреки предупрежденията на властите да не го правят. Спасителните работи са затруднени от изтичане на газ. Пътищата край града са непроходими, тъй като бяха пометени от стихията.

Най-смъртоносната досега стихия в Германия е през 1962 г. Тогава наводнения от бушуващото Северно море погубиха 340 души, припомня Ройтерс.

• Към момента няма данни за пострадали български граждани в германските провинции Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия в Германия, съобщиха от Министерството на външните работи в София.

В Белгия наводненията взеха досега 14 жертви, съобщи кризисният комитет в Брюксел.

Властите призоваха жителите на южните и северните райони да се въздържат от пътувания. Макар дъждовете да спряха снощи, нивото на река Маас в южния регион Валония продължават да се покачват. Особено тревожна е ситуацията в най-големия град, през който тя минава – Лиеж.

Центърът на град Вавър буквално е под вода. 

Франция, Люксембург, Нидерландия и Австрия се притекоха на помощ на Белгия. Те предоставиха персонал, включващ и спасители, хеликоптери,  спасителни лодки и високопроходими коли.