Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и дружеството със специална инвестиционна цел „Соф Кънект“ АД подписаха договор за заем от 40 милиона евро за модернизацията на летище "София".

Финансирането е подкрепено от Механизма за свързване на Европа (CEF) на Европейската комисия, съобщиха от Банката.

Отпуснатата от ЕИБ сума ще подкрепи модернизирането на инфраструктурата и компонентите за регулаторна дейност, безопасност и сигурност според най-новите стандарти. Проектът ще подобри и ефективността на летищните съоръжения, включително компонентите за енергийна ефективност, и ще гарантира най-съвременна защита на околната среда.

Международно летище София е част от основната Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T) в регион на сближаване. То е сред най-натоварените на Балканите и едно от най-големите в Централна и Източна Европа, което удвои броя на пътниците между 2013-а и 2019 г. България възложи 35-годишен концесионен договор за развитието, модернизирането, поддръжката, управлението и експлоатацията на аерогарата.

Заемът на ЕИБ е изцяло в съответствие с Пътната карта на климатичната банка, одобрена през 2020 г. Тя изключва финансиране от ЕИБ за инвестиции за увеличаване на капацитета на летища, като вместо това залага на вложения за подобряване на съществуващия капацитет, включително безопасността, сигурността, модернизация и декарбонизацията.

„Подкрепата за летището при предстоящите дейности е от дългосрочно стратегическо значение, тъй като те са необходими за привеждане в съответствие на компонентите за регулаторна дейност, сигурност и енергийна ефективност с най-новите стандарти“, коментира вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.