"Голямата уста" на Венци Стефанов му донесе глоба от Комисията за защита от дискриминация, потвърдена от Административен съд-София област (АССО). Освен това съдът дава задължително предписание боса на "Славия" занапред да се въздържа от "изявления, представляващи дискриминация на основа на защитения признак "раса".

Това става ясно от решение на съда, цитирано от бТВ (актовете на анти-дискриманационната комисия, отиват не в градския, а в областния административен съд, б.р.).

Предисторията

На 25 юни 2020 г. е пресконференцията, на която президентът на "белите" член на Изпълкома произнася репликите:

 "ние взимаме на кило такива от джунглите там по Амазонка, по насам-натам";

"защото той казал бел пее****ст, а на нашите са му викали черен пее****ст";

"Гледай сега - никога черен нема да храни бел, момчета!"

Субекти са младият халф Филип Кръстев - току-що трансфериран тогава в белгийски клуб, както и футболистите изобщо.

Сигнал до Комисията за защита от дискриминация обаче подава мениджърът на Кръстев - Николай Жейнов.

Така на 29 април т.г. Комисията провежда открито заседание, на което изслушва адвоката на Венцислав Стефанов. Председателят на 5-членния заседателен състав Сабрие Сапунджиева няколко пъти напомнила на юриста на Стефанов, че при разглеждането на подобни казуси трябва да се докаже, че не е проявен расизъм.

Според спортни издания случаят е следен от FARE и УЕФА, които - понятно - са особено чувствителни към подобни теми.

Юристите на Жейнов внасят и допълнителни доказателства с изказвания на Стефанов в медиите от началото на март. Цитиран бил и мач между "Етър" и "Славия", след който имаше оплакване за дискриминация на расова основа от футболиста на “болярите” Миси Мезу.

Така сега административният съд фактически потвърждава решението на КЗД, че Стефанов е реализирал дискриминация на признак раса. Затова и той трябва да плати 500 лв. по сметка на Комисията.

Във втората част от решението съставът на АССО не установява ответникът да е осъществил дискриминация по признаците пол, народност, обществено, положение, етническа принадлежност.

Клуб Z напомня, че актовете на АССО по решения на Комисията са обжалваеми пред ВАС.

Предстои да видим дали глобеният Стефанов ще атакува решението там.