Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хората получават противоречиви послания, затова все по-малко се ваксинират, заяви проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ. А всеки 25 ваксинирани българи означават един спасен човешки живот.

"Като дойде и управлява ваксинационния процес един човек, който само преди няколко месеца е казал, че ваксините са вредни, че водят до смърт, когато много активно се е изказвал против ваксините и изведнъж започне да казва: айде да се ваксинирате, освен това приказва, че досега нищо не е направено...", коментира той. "Дойдоха едни, казаха "тия нищо не направиха" и се чудят сега хората, че са объркани и не се ваксинират, ами чудесно"

Според него ако нищо не бе направено, щеше да има 4-5 пъти по-голяма смъртност и пълен колапс на системата. 

Кантарджиев обясни, че планът на здравното министерство преди половин година е бил да се правят 40-50 000 ваксини дневно. Сега рядко се достигат 10 000.

"Имаме възможност до 60 000 ваксини да правим, защото някои хора, които са отскоро в системата, не знаят, че без да има коронавирус, всеки работен ден се правят по 5000 ваксини на бебетата, имаше възможност да се правят по 50 000 ваксини на ден и по този начин хората щяха да имат някакво доверие в системата и когато видят, че много хора са ваксинирани и са живи и здрави, даже стават по-весели и спокойни, защото рискът от заразяване намалява", каза още проф. Кантарджиев.

Остане ли неваксинирана голяма част от населението, епидемичното разпространение ще се прояви в есенните месеци, добави той.

Според него среднотежко преболедувалите и два пъти ваксинираните нямат нужда от трета доза.

"Ако вирусът мутира и се получи нова генетична линия на нов вариант, на който ваксините действат по-слабо, България има договор 2022-2023 г. и ще ни бъде доставена ваксина, модифицирана по новия мутирал вариант. Много е малка вероятността да се случи, но обществото трябва да е подготвено, винаги съм казвал истината на обществото."

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.