Слави Трифонов не иска да прави правителство, вотът е бил манипулиран в полза на "Има такъв народ" и "някои други" от президента Румен Радев, служебния кабинет и ЦИК. Тази теза изкара лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първата си пресконференция след вота в неделя.

"Обработени са 95,22% от протоколите - ГЕРБ води 23,91%, ИТН - 23,66%. Да запомните цифрите, те в бързината на манипулацията са написали същите цифри, но обърнати. В 11 ч Трифонов обявява правителство, той казва - чакам мандат от Радев. В този момент ГЕРБ е първа политическа сила, той откъде знае друго?", пита Борисов.

Той попита и как ЦИК от вчера до 7:30 сутринта са преброили 95% от протоколите, а за последните няколко часа не могат да преброят последните 2%. Според него това говори за манипулации.

"Не че има значение бе, Слави, нямат значение някакви десети. Ако мислиш, че така си ни бил...", обърна се той към опонента си за първото място.

Според него ако лидерът на ИТН искал правителство, нямало да го представи така.

 "Ако Слави Трифонов искаше да прави правителство, трябва да го направи по следния начин. Той не знаеше, но някой явно му беше казал, че работят активно в ЦИК. Добре написано, но той и не го прочете правилно, защото пропусна министър - на екологията. Когато светът е "Зелена сделка", ние нямаме министър на екологията....", критикува Борисов предложенията на Трифонов за кабинет. 

Той се подигра и на хипотезата за "нови лица", имайки предвид предложения от Трифонов за министър-председател Николай Василев, бивш кадър на НДСВ.

"Като видях Василев днес, аз го помня, още бях дете по плажа и марширувах, викам - браво, това са новите лица."

Борисов е с 11 години по-възрастен от Василев.

Лидерът на ГЕРБ се подигра и на изреждането на това колко езика знаят кандидат-министрите на ИТН:

"Реших, че отиваме на някакъв конкурс по полиглотия. Ние имаме един с 12 езика, ще го изкараме утре. Аз съм обиколил света по три пъти. Навсякъде, дори да знаят езика, говорят с преводачи - даже пишат. И това не е важно."

Борисов се пошегува и с предложението на Трифонов да се пратят българи в НАСА за полет в космоса.

"Представи си, гонят се в орбита българин и северномакедонец. Ето така започват междузвездни войни."

Според него Трифонов не осъзнава трудностите да се управлява като кабинет на малцинството.

"Сега човек, който никога не се е занимава с тази работа, казва - всички партии да ме покрепят. И те ще го подкрепят. Само след месец започва да се гледа бюджетът. Тази партия как ще угоди на всички? То е разправия за всяка точка, и то когато имаш мнозинство. Едните искат затваряне на въглищата, вредните емисии, трети искат на Марс да се качат."

Борисов смята и че Трифонов е пратил другите партии, които "се увъртаха около него", "в ъгъла - и сега трябва да припълзят, тихичко, да получат някой пост".

"Ще видим коя от партиите ще се почувства като лека жена в следващите дни, повикана без условия да отиде. И в същото време най-големият номер, който може да се изиграе, всички партии да го подкрепят сега и да му плеснат всички лъжи и задкулисията. Връщането на кадрите на НДСВ не е случайно. Това са икономически кръгове. Помните как бушуваха срещу мен като главен секретар", добави лидерът на ГЕРБ, който бе на поста именно по времето на НДСВ.

"Слави Трифонов не е никакъв и ще си измие ръцете с тези хора", обобщи Борисов за другите партии. И добави, че е интересно дали "Демократична България" ще му се "самопредложи".

"Да видим дали последната капчица дотойнство на тези хора ще изчезне заради властта."

Изборите - манипулирани от Радев, служебния кабинет и ЦИК в полза на Трифонов

Симпатизантите на ГЕРБ са били задържани, било им е забранено да гласуват, "да се занимават с изборни работи", това е "диктатурата на Румен Радев" - така Борисов обобщи предизборната кампания.

Той отбеляза успехи на ГЕРБ - "най-много висшисти, умни и красиви, най-много работещи хора" гласували за тях. Повтори мантрата си от кампанията - че машините са били манипулирани, "пипани", неизвестни "електронни специалисти" ги настройвали.

"Кои са те - стотици такива? Откъде ги намериха, как се казват, кой ги контролираше какво правят?"

Според него действията на служебния кабинет са изплашили хората и затова е налице рекордна ниска активност.

"Голяма представителност на народа. Кой от нас политик може да каже, че представлява народа в момента бе? 70% от хората се уплашиха, отвратиха и не отидоха да гласуват. Ако бяхме управляващи и имахме този резултат, Радев от сутринта щеше да обяснява, че при тая избирателна активност еди-какво си, еди-що си, заяви Борисов. - Всъщност Бойко Рашков направи параван на "Има такъв народ" и на още някой."

Според него ДПС и "Има такъв народ" си разменяли гласове.

"Циганската махала в Гоце Делчев... Ако видите как си размениха в ДПС представителите на секциите, на комисиите. Там, където са имали 12 000 ДПС, сега имат 6000, а те са отишли при ИТН. Демокрацията замина."

Борисов не даде ясен отговор дали ще се стреми към властта. Първо заяви, че ако получи мандат, ще предложи правителство. Но после отсече:

"Ние сме отговорна партия и ясно сме казали какво ще правим. Аз и ГЕРБ сме управлявали достатъчно, на нас ни е време за опозиция."