Най-голямата глобална данъчна реформа в последните 100 години направи още една крачка към своето осъществяване. След като преди месец страните от Г-7, а после и цели 130 държави от разширената инициатива BEPS на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) одобриха въвеждането ѝ, вчера това направиха и финансовите министри и гуверньори на централните банки на Г-20 - група от 19 страни с най-големи икономики в света плюс Европейския съюз, представляван от държавата председател на Съвета на ЕС.

Става дума за реформиране на данъчното таксуване на големите мултинационални компании. Благодарение на данъчната конкуренция в последните години те успяват да плащат много малки налози на своите огромни печалби, избирайки места с ниски или почти никакви ставки. Новото предложение, което събира все повече подкрепа, цели да сложи край на този модел и да гарантира, че тези компании ще плащат данък не само там, където са регистрирани, но и там, където реално и физически правят своите обороти. Освен това реформата цели да гарантира минимален глобален корпоративен данък от 15 % за тези компании. 

Мощните мотори зад прокарването на идеята са финансовият министър на САЩ - Джанет Йелън, администрациите на Франция и Германия, както и Международният валутен фонд. Тази иначе стара идея бе възкресена именно от Йелън, която трябва да събере финансиране за мегапроекта на президента Джо Байдън за инфраструктурна промяна на САЩ, който ще струва около 2 трилиона долара. Предполага се, че ако реформата бъде прокарана, че тя ще носи около 150 млрд. долара повече на хазните на отделните държави. 

"Силно окуражена съм от постигнатия от страните от Г-20 на тази среща значителен напредък по редица важни въпроси. По-специално бих искала да отбележа подкрепата на Г-20 за историческото споразумение за минимална ставка на корпоративния данък. То ще помогне на държавите да запазят корпоративната си данъчна основа и да мобилизират приходи, като гарантират, че дружествата с високи печалби плащат справедлив дял навсякъде по света", заяви вчера Кристалина Георгиева - управляващ директор на Международния валутен фонд. 

Подобни реплики чухме и от другите двама "големи" на световната финансова сцена. Френският пазител на хазната - Бруно Льо Мер - обяви решението на Г-20 за "голяма победа" и видя в него още една стъпка към "слагането на края на данъчните оптимизации за цифровите гиганти, които най-после ще платят своя справедлив дял". 

"Това е най-голямата данъчна революция от един век насам", завърши той. 

Джанет Йелън пък поиска още по-бърз ход към приключване на сделката, а германският министър на финансите - Олаф Шолц, видя във вчерашната среща "исторически момент". 

Всъщност Йелън и САЩ искаха минималната ставка на корпоративния данък да бъде поне 21 %, но направи крачка назад, отчитайки спецификите на някои държави, които на практика печелят от ниските си ставки. 

МВФ поиска продължаване на паричната политика на стимулите

Междувременно Кристалина Георгиева засегна и други теми в своето обръщение. Най-важното - тя поиска продължаване на паричните политики за стимули на икономиката, задържане на ниските лихви и фокус към бързото и ефективно ваксиниране. 

"Що се отнася до световната икономика, възстановяването продължава и като цяло съответства на прогнозата ни от април за 6 % глобален растеж през тази година. Въпреки това различията между отделните икономики се задълбочават. По същество светът е изправен пред възстановяване на две скорости.

В големите развити икономики и в някои страни с нововъзникващи пазари растежът се ускорява благодарение на съчетанието от силна подкрепа чрез инструментите на фискалната и паричната политика и бързото ваксиниране. В много други страни обаче, особено в най-бедните, които нямат достъп до ваксини и в които процентът на инфекциите нараства, растежът остава потиснат", подчерта шефката на МВФ.