66 на сто от анкетираните българи смятат, че страната ни все още не е готова за въвеждането на еврото. 27 процента са на обратното мнение.

Това показват резултатите от последното проучване на "Евробарометър". То е извършено в седемте държави членки на ЕС, които трябва да въведат еврото – България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

77% от респондентите у нас се опасяват, че замяната на лева с еврото ще доведе до изкуствено повишаване на цените. На обратното мнение са 21 процента.

Според 47 на сто смяната на валутата ще бъде знак, че България ше загуби контрол върху своята икономическа политика. С 1 процент по-малко не са съгласни с това.

За 49 на сто приемането на еврото означава загуба на част от идентичността на страната. 48% са на обратното мнение.

Същевременно обаче 83 процента от анкетираните твърдят, че ще се адаптират към смяната на националната валута.

36 процента искат еврото да бъде въведено „след известно време“. Докато 26 на сто смятат, че това трябва да се случи възможно най-бързо.

За сметка на това в общ план повечето анкетирани (54%) са за идеята еврото да бъде въведено. Обратното мислят 54 процента.

Но 49 на сто заявяват, че новата валута ще има отрицателни последици за България. Тези хора са само с 2% повече от респондентите, които мислят обратното.

Картината в Европа

Мнозинството от жителите на страните членки на ЕС извън еврозоната подкрепят въвеждането на еврото.

60 на сто от анкетираните смятат, че то е имало положителни последици за държавите, които вече го използват.

52 процента са убедени, че общата европейска валута ще има положителен ефект върху тяхната страна. А 55% смятат, че приемането й ще има позитивен резултат за самите тях.

57 на сто от респондентите подкрепят въвеждането на еврото в тяхната държава. В това отношение най-положително е мнението в Румъния (75%) и Унгария (69%). В България този дял е 52%.