Днес става точно 1 година от интересния ход на две прокуратури - Специализираната и Военно-окръжната, по чието нареждане и съответно със съдебни разпореждания Бюрото по защита към главния прокурор и други части влязоха в президентството.

Към днешна дата "плодовете" са, че съдилища отмениха дори предварителните МВР арести на президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев (защото се оказа, че не е имало никакви факти, които да ги налагат), а на втория - и отнетия достъп до класифицирана информация.

Докъде са досъдебните производства срещу двамата е тайна, която знае само прокуратурата, но със сигурност не са внесени в съд с обвинителни актове.

Още тогава - независимо какво разказва пропагандната машина, докато бусовете на Бюрото по защита бяха в във вътрешния двор на президентството, отпред започнаха да се събират недоволни хора, подкрепящи Румен Радев, който през 2016 г. спечели изборите с внушителна преднина и над 2 млн. гласа.

След 13 ч. тогава се разбра, че т. нар. Отровно трио - Велислав Минеков, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов застават отпред. Време, за което чисто технически е абсурдно тинктанкове или центрове да се прегрупират и да направят организация (освен ако не приемем, че Гешев ги е уведомил предварително, б.р.).

А до вечерта на жълтите павета се събраха хиляди граждани - без да дадат шанс на ГЕРБ да докара с автобуси свои "контрапротестиращи" от страната: това се случи чак на следващия ден - петък, 10-и.

Какво става днес?

Днес - една година след "прокурорския четвъртък", "Отровното трио" - макар повече да прилича вече на дуо, организира събитие, наречено "Началото. 1 година по-късно".

Организира се фотоизложба и има обещание да няма "партийни речи и претенции":

В часа, в който каскетите нахлуха в Президентството, започна началото на края. Краят на режима на мутрите.

Каним ви на фотоизложба, която показва лицата и събитията, събудили гражданите.

Без партийни речи и без претенции, да се съберем на този ден, за да са сигурни, че ако се наложи, можем да излезем винаги на това място.

Това обаче едва ли ще е така.

Мая Манолова обещава, че официално ще закрие предизборната кампания на коалицията "Изправи се! Мутри вън" в 12 ч на същото място - пред Президенството.

Засега формации като "Правосъдие за всеки" или "Боец" не са обявили официални събития, но едва ли е трудно да се предположи къде ще са техните привърженици и представители днес.

Президентът Румен Радев днес домакинства международния форум "Три морета", на 9 юли преди година той произнесе прословутата фраза "Мутри, вън".

За 18,30 ч беше обявено и друго събитие - "Национален митинг - отбелязване на годишнината от началото на протестите" пред фонтаните на президенството. Един от основните организатора и активният протестиращ и в момента служебен министър на културата проф. Велислав Минеков.