Изследване на британския Институт по икономически въпроси сред млади англичани сочи, че мнозинството от тях отричат капитализма и искат смяна на икономическата система със социалистическа, съобщава институтът.

В анкетите са участвали 2000 души на възраст между 16 и 34 години. То е част от изследването на икономическите мнения на най-младите поколения по отношение на социализма и капитализма на д-р Кристиан Нимиц, озаглавено "Предстои ли завой наляво?"

67% от анкетираните заявяват в прав текст, че искат да живеят в социалистическа икономика. 75% са съгласни, че климатичните промени са специфично проблем на капитализма. Според 78% недостигът на жилища на Острова е по вина на капитализма.

72% подкрепят повторна национализация на индустрии като енергийната, водната и железопътния транспорт. 72% считат, че включване на частния сектор в здравеопазването поставя британската национална здравна система (NHS) под риск.

75% са съгласни с твърдението "социализмът е добра идея, но се е провалил в миналото, защото е бил направен лошо".

Младите свързват "социализъм" предимно с положителни термини - "работници", "общественост", "равенство", "справедливост". Малко го свързват с "провал" и на практика никой не го свързва с Венецуела или Куба, например. Капитализмът пък се счита за "експлоататорски", "несправедлив", а "богатство" и "корпорации" се разглеждат като негативни думи.

Популярна теза на десните е, че левите убеждения са преходна идеалистична фаза при младите. Сравнение между данните на анкетираните от поколението Z и т.нар. милениали обаче показва друго - младите стават по-леви между детските и младежките си години.

Според Нимиц това означава, че социалистическата вълна трябва да бъде приета като сериозен феномен от поддръжниците на капитализма и свободния пазар, а не като временна мода.

"Трябва да се усъвършенстваме в позитивното аргументиране на капитализма, разработване на пазарно базирани политически решения на проблемите, пред които са изправени младите хора, както и да обясним защо социализмът, макар и съблазнителен, винаги и навсякъде е задънена улица", обяснява той.