Все още страните членки на ЕС използват различни подходи към сертификатите за COVID-19.

Това заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург нидерландската депутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Тя участва в дебат за състоянието на  прилагането на регламента за цифровите удостоверения, който влезе в сила на 1 юли.

„Страните членки приеха общ подход. И всички казаха, че това е страхотно, зарадваха се, че най-после ще пътуват свободно. Още преди да изсъхне мастилото обаче, страните отидоха в неправилната посока. И сега се борим със спагети от национални правила, от които хората нямат представа. Идват при нас и ни питат как работи това, колко пъти трябва да се ваксинирам, колко време предварително, какво трябва да правят децата“, каза Ин 'т Велд.

За нея е напълно нормално някои ограничения да бъдат върнати, най-вече заради новия Делта вариант на вируса. Мерките обаче трябва да бъдат хармонизирани между всички държави от ЕС.

Отделно има все още страни членки, които не са свързани със системата за сертификатите, допълни евродепутатката.

Тя също така предупреди, че вече са се появили удостоверения, издадени след фалшиви ваксинации.

Испанският социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар обърна специално внимание на проблема, че докато хората могат свободно да пътуват с удостоверенията, се оказва, че децата трябва да представят тест. Този проблем трябва бързо да бъде решен, настоя той.

Лопес Агилар бе човекът, който водеше от името на ЕП преговорите за сертификатите.

До този момент страните членки са издали 200 милиона сертификата, съобщи пред депутатите еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Те са три различни вида – за получени ваксини, за преболедуване на вируса и за резултати от тестове.

ЕС ще започне скоро да признава сертификати, издадени от трети страни, които покриват европейските изисквания. И първата държава, чиито удостоверения ще бъдат признати, е Швейцария, каза Рейндерс.