Лора Илиева е на 11 години. Текстът й бе изпратен на Клуб Z. Публикуваме го без редакторска намеса. 

Когато бях по-малка и ходех в Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, си мислех колко е хубаво, че тези мечки са били спасени и има хора, които се грижат за тях и ги обичат. 

Мечките са много кротки и добродушни животни, но когато се уплашат, може да се опитат да се защитят. Без лоши намерения - просто инстинкт. Но хората го приемат като заплаха. Не е виновна мечката, че е по-силна от човека. Това, че тези хора са решили да берат гъби по най-тихия възможен начин, си е техен проблем.

Всеки знае, че когато се ходи в гората, се вдига шум, за да се предупредят дивите животни като змии, лисици, мечки и те сами да избягат. Те не биха нападнали първи, само човекът е способен на такова нещо. Да не би мечката да е виновна, че хората са се приближили до пещерата толкова, че тя да се уплаши, да се опита да се защити, а след това на всичкото отгоре да искат да я застрелят? Жената, наранена от мечката, дори няма тежки травми. Една мечка има право на лично пространство като всяко друго животно. Ами ако е имала малки? Би било още по-разбираемо. Всяко животно би реагирало по същия начин. И имам  въпрос: как ще се разбере коя е въпросната мечка? Повечето мечки си приличат като две капки вода, особено за неспециалисти. Или е все едно коя мечка ще убият? 

Министър Бозуков коментира: „Разберете ме, трябва да се подпише този документ, той е принципен, с цел да се защити животът на хората“. Да не би животът на хората да е застрашен? Мечката не е убила човек, нито имаме основание да смятаме, че ще го направи. А специалистът Тодоров казва: „Това е диво животно, не е родено в зоопарк. Затварянето му там е изтезание, а убийството на този фон изглежда по-хуманно“. „По-хуманно“?! Кафявите мечки са защитен вид, не може да ги застрелваш току-така от страх.

А да не говорим, че бракониерите в България го правят често и той самият признава това. Тодоров се оправдава, че „ако за тази мечка няма разрешение да бъде убита, местните ще започват да избиват, която мечка видят, което е много по-опасно за популацията“, а истинската причина е, че държавата не може и не иска да се справи с големия проблем – бракониерството. 

За няколко дни се събраха над 37 000 подписа срещу убиването на мечката, но вчера пак се наложи да протестираме. Днес, на 6 юли ще има протест дори в Германия. Държавниците трябва да знаят, че няма да се примирим с несправедливостта! Леки рани срещу смъртта на мечка. Какво избирате?