Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Решението на Вежди Рашидов да бойкотира заседанието на парламентарната комисия по култура и медии е "силен знак на несъгласие и неприемане" на председателя на комисията Слави Бинев. Така определи действията на министъра на културата вицепремиерът Румяна Бъчварова в парламента. Тя все пак уточни, че няма как да наложи на Слави Бинев да се оттегли от председателското място в комисията. Това е "въпрос на политическа зрялост и политическа отговорност от страна на ПФ да решат какво да направят в този случай". "Слави Бинев не е предложение на ГЕРБ", не пропусна да подчертае Бъчварова.

Не може цялата българска култура да е на крака заради Слави Бинев, каза отново пред журналисти в парламента Вежди Рашидов. „Това са талантливите и известни хора на България. Това са хората, без които не можем”, добави той. "Моралната ми задача и по закон е да защитавам българската култура", обясни още министърът, срещу когото имаше протести още преди избирането му.

За отношенията с Патриотичния фронт

В истинската коалиция има разминавания, диалог и разбиране. Не е лесно, но важното е да вървим напред, коментира дипломатично Бъчварова.

Все пак тя обяви, че дори подкрепата на ПФ да бъде изгубена, това няма да бъде "толкова съществено за стабилността на правителството".

Запитана дали е възможно след Нова година ПФ да бъдат заменени с друг партньор Бъчварова отвърна, че това означава нови цикъл от преговори

"Самата формула, която предложихме и приехме на т.нар. гъвкави мнозинства, предполага, че по отделни теми и въпроси всеки би могъл да ни подкрепи, ако имаме принципна позиция за това. Такива формули има и в други политически системи на гъвкава геометрия, гъвкави мнозинства. Смисълът на тази сложна конструкция е да се научим да изразяваме политически позиции по конкретни теми, а не да ги предопределяме като ясна граница между управляващи и опозиция", каза тя.

За проблемите на РБ с партийната субсидия

Бъчварова коментира и проблемите на Реформаторския блок с партийната субсидия, за който стана ясно в последните дни. "Как да им помогнем? Това е въпрос, който те трябва да решат и това е първият въпрос, който ние бяхме поставили по време на първия кръг на разговорите с тях. Това са последиците от липсата на ясно решение и аз много се надявам те да намерят начин да го оправят", заяви в Бъчварова в отговор на въпрос дали ГЕРБ може да помогне на РБ да си получат субидията.

"Очевидно политическият процес вътре в партиите продължава да тече не много равномерно и успешно", коментира още по този казус Бъчварова, но бе категорична, че проблемът със субсидията не може да постави под въпрос съществуването на коалицията.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.