Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Актьорите от Народния театър "Иван Вазов" обявиха, че ще подадат колективна оставка, ако Слави Бинев не се откаже от председателското място в парламентарната Комисия по култура и медии. Трупата обяви това в отворено писмо до Цецка Цачева, Росен Плевнелиев и Бойко Борисов, публикувано на челно място в сайта на театъра.

Ето какво пишат артистите: 

ПРОТЕСТ

Българската култура е задният двор на нашето съвременно общество, творците на художествени ценности са изправени до стената, тяхната мисия се подценява ежедневно и методично. Това е процес на държавен нихилизъм, който се развива с презумпцията, че всичко останало в това общество е по-важно и по-съществено. Политиката на прехода нанесе тежък удар на българската духовност, изключвайки нейното приложно поле от перспективата за развитие на страната. А държавата ни е пред разпадане.

В този смисъл изборът на г-н С. Бинев за председател на Комисията по култура и медии на Народното събрание е фрапираща стъпка в посока на унищожаване на българския дух. Тук не става дума за обидни квалификации към личността, а за ясно определени действия от страна на г-н С. Бинев, които му отделят място на територията на чалгата и общественото хранене и завинаги го извеждат извън сферата на културата. Силовите прийоми, с които той си служеше предишните години, не могат да бъдат аргументи в сферата на медиите, изкуството и културата. Чрез пресконференцията, която даде в парламента, г-н С. Бинев само доказа, че е на дълбоко погрешен път, считайки, че може да управлява българската култура и медии. Култура не се управлява – тя се подкрепя.

Всеки, който иска да управлява културата, обрича държавата на провал и съдейства за нейната разруха. Законотворчеството, от което се нуждаем в тази сфера, изисква пълен политически консенсус, а г-н С.Бинев е проводник на конфронтацията и силовите методи, които тук са просто нонсенс. А и липсата на каквито и да са познания за културната ни практика прави нещата да изглеждат зловещи и безнадеждни.

Най-достойно би било г-н С. Бинев сам да се оттегли, с което и като политик, и като гражданин ще покаже грижа за българската култура и медии. Или ръководството на Народното събрание да закрие Комисията по култура и медии. Сигурно е, че това няма да се отрази негативно на неговата работа. Възбуждането на нова улична вълна от протести няма да доведе до нищо добро, а ние нямаме какво да губим. Готови сме и ще защитим „Малкия остров" на надеждата, че ни чака по-светло бъдеще.

Трупата на Народния театър „Иван Вазов" е готова да подаде колективна оставка.

 

        Да живее България!

Трупата на Народен театър „Иван Вазов"

Напомняме, че във вторник Александър Морфов подаде оставка като главен режисьор на Народния в знак на протест срещу избора на Слави Бинев за шеф на комисията по култура и медии, както и срещу кадровата политика на правителството в бранша. На протеста в сряда Морфов заяви, че Бинев е "мутра и бандит" и не би трябвало да отговаря за културата и медиите в парламента. "Не знам кой трябва да поеме културата, но знам, че не трябва да е Бинев", каза тогава режисьорът и заплаши да емигрира, ако Бинев не се оттегли доброволно.

В интервю за Клуб Z пък самият Слави Бинев заяви, че Морфов реагира емоционално и образът, който му е създаден няма нищо общо с действителността. Самия себе си Бинев определи като "образ на модерния хъш". 

Междувременно художници също се включиха в борбата. "Съюзът на българските художници изразява огромното си възмущение и категорично несъгласие за избора на Славчо Бинев за председател на Комисията по културата и медиите към Народното събрание", се казва в писмо до президента, председателя на НС, културния министър и лично до Слави Бинев от СБХ. Посмото е подписано от проф. Десислава Минчева, Анжело Красини, проф. Станислав Памукчиев, Бойко Митков, Димитър Грозданов, Цвятко Остоич, Богомил Живков, Александър Радославов, Долорес Дилова, Ивайло Дженев, проф. Митко Динев, Стоил Мирчев.

Ключови думи

Коментари

copypaste

Уважаеми артисти, ако се чудите защо масово хората няма да застанат зад вас и няма да ви симпатизират, отговорът е простичък: няма значение дали във властта е мутра от БИАД, мутра от СИК или мутра от Мултигруп. Еднакво пошло е. Еднакво обидно. Еднакво абсурдно. И еднакво неприемливо. А вашата реакция към тези персони е нееднаква. Ето за това, скъпи артисти (които всички искрено обичаме), не можем да ви повярваме.

Щеше да е много трогателно, ако не беше опорна точка.

Пък и именцето -- copypaste... Копираме опорните точки и ги пействаме. Предразполагаща откровеност.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.