Илко Стоянов от "Има такъв народ" е най-вероятният победител в извънредните местни избори в Благоевград. Това съобщават местните новинарски агенции. 

До момента са обработени данните от 14 секционни избирателни комисии - резултатът е 57 процента в полза на Илко Стоянов срещу 43 процента за другия претендент Румен Томов. Предварителните данни от двата щаба показват, че разликата между двамата е около 2000 гласа.

Томов се води безпартиен, но е подкрепен от БСП.

Потвърждения на новината дойде и от официалния профил на ИТН във фейсбук: 

"По предварителни данни ПП “Има такъв народ” има своя първи кмет. Това е Илко Стоянов, който победи на изборите в Благоевград. Битката е спечелена", написаха хората на Слави. 

Вотът премина без особени проблеми, но и при изключително ниска изборна активност. Към 17 ч. тя бе около 27% - колкото и на първия тур. 

Досегашният кмет Румен Томов бе изненада за социолозите. Той бе отстранен предсрочно от поста от съда, след като стана ясно, че не е заличил фирмата си в Търговския регистър в законен срок и не е уведомил за това общинския съвет и ОИК. Въпреки очакванията да бъде трети, той изпревари кандидата, подкрепен от ГЕРБ на първия тур, и отиде на балотаж.

Илко Стоянов, сега лидер на местната структура на "Има такъв народ", бе общински съветник за "Глас Народен" в Петрич, а по-рано - симпатизант на СДС.

По повод резултатите в Благоевград лидерката на БСП Корнелия Нинова отбеляза във Фейсбук профила си:

"Има такъв народ"и "Изправи се! Мутри вън!" се съюзиха с ГЕРБ в Благоевград. Промяната се оказа подмяна."