Спира ваксинирането в софийските паркове, реши днес Софийският оперативен щаб за борба с разпространението на COVID-19. Причината - високите температури, които могат да застрашат здравето на гражданите.

Вместо това хората, ваксинирали се в парка, могат да си поставят втора доза в кабинети за имунизация в търговските центрове "Парадайс", "Сердика център" и "Ринг мол". В тях желаещите граждани ще могат да се ваксинират от 13,00 ч. до 18,00 ч.

Остава отворен ваксинационният кабинет в читалище "Асен Златаров" в кв. Христо Ботев, район Слатина. Пунктът в кв. "Дружба", район Искър ще бъде преместен от парка вътре в Дома на културата "Искър". Работното време на тези два кабинета е от 9,00 до 16,00 ч.

От понеделник, 5 юли, Столична община ще започне да приема и заявки от фирми, предприятия, бизнес-центрове, в които има поне 50 служители, които желаят да се ваксинират и ще бъде изпратен ваксинационен екип на място. Заявлението ще бъде налице на сайта на Контактния център на Столична община, то трябва да бъде попълнето от управителите на фирмите.

Мобилният ваксинационен автобус на СРЗИ също предлага имунизация на желаещите. Той променя локацията си всяка седмица. Този уикенд ще бъде в район Нови Искър, като локацията ще бъде уточнена от СРЗИ.

Допълнителна информация за кампанията ще може да се получи и на телефон – 0700 17 310.

"Целта на кампанията за ваксинация на общината е да отидем по-близо до гражданите. Затова открихме и мобилните пунктове за ваксинация в парковете и търговските центрове през уикендите", каза кметицата Йорданка Фандъкова.

Вече ще се ваксинират и деца над 12 години с ваксина на "Пфайзер" - при личен лекар или във ваксинационен пункт. Ваксините на "Янсен" и "Модерна" остават за лица над 18 г.