Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Днес се навършват 50 години от смъртта на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков, двама от най-големите в българския футбол.

Легендарните асове на "Левски" и националния отбор си отидоха от този свят на 30 юни 1971 г. в тежка автомобилна катастрофа на стария път край Витиня. Те се бяха отправили за юбилеен мач във Враца с ембламатичното бежово "Алфа Ромео" на Гунди. Автомобилът се блъска в камион, който пресича пътя, запалва се и двамата с Котков загиват на място.

Днес, половин век след трагедията на Витиня, България все още ги помни. Младите слушат историите за тяхното майсторство и човешки достойнства, а по-възрастните все още не могат да повярват, че ги няма.

Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Загубата на харизматични личности винаги боли. Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират.

Приказката за Георги Аспарухов и Никола Котков се разказва от бащи на синове до ден-днешен. Те останаха във футболната и обществена памет със своя талант, чар и елегантност. За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с "Левски", с националния отбор и с "Локомотив" (София) - на Котков, който е юноша на "железничарите", ще се помнят завинаги.

Днес ръководство, служители, ветерани и привърженици на „Левски“ и "Локо" поднесоха венци и цветя във вечния дом на двамата на Централните софийски гробища.

А наскоро привърженици на „сините“ осъществиха мащабна акция по освежаване и реновация на пространството на Витиня, където много левскари все още спират, за да отдадат заслуженото на незабравимите Георги Аспарухов и Никола Котков.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.