Българинът ще продължи да слага в банка всеки заделен лев. Високата норма на спестяване на домакинствата ще се запази, което ще води до нарастване на привлечените средства в банковата система, пише в тримесечен анализ на Българската народна банка (БНБ). От финансовата институция посочват, че в съчетание със сравнително ниското търсене на заеми това води до висока ликвидност в банковата система.

Банките продължиха да държат част от ликвидността си под формата на свръхрезерви в БНБ и в държавни ценни книжа, предимно на българското правителство. Значителна част от средствата беше използвана за закупуване на чуждестранни активи и за намаляване на чуждестранните им пасиви, се казва още в анализа. Тези тенденции са довели до формиране на положителен баланс на нетните чуждестранни активи на банките.

През 2013 г. годишният прираст на вземанията от неправителствения сектор се е забавил заради по-слабото кредитиране на нефинансовите предприятия. Вземанията на банките от домакинствата незначително намаляват. Според БНБ определящо значение за тенденциите в развитието на кредитната дейност в страната имат вялото търсене на кредити в условията на все още слаба икономическа активност и запазваща се висока норма на спестяване на домакинствата.