Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши днес прогнозата си растеж на българската икономика за тази година до 4,5%, след като преди няколко месеца предполагаше, че скокът ще бъде само от едва 3 на сто.

Това показва последният доклад на банката за страните от Източна Европа. 

Все пак обаче се очаква икономиката ни да продължи да се развива по-бавно през 2022 г., когато се предполагат растежи от 4%. През 2020 година спадът пък е бил 4,2%, изчисляват експертите на банката. Данните показват разминаване с очакванията за тази година с оценките на Европейската комисия, която прогнозира по-скромните 3,5%.

Очаквано - основните притеснения са свърани с бавния и тромав ваксинационен процес и бъдещото развитие на новите варианти на коронавируса, които заплашват да хвърлят страната и Европа в нов локдаун през есента. 

За членките на ЕС от Югоизточна Европа прогнозираният икономически растеж е 5,2 процента за 2021 година и 5 процента за 2022 година, след като фискалната подкрепа и перспективата за значително възстановително финансиране от Брюксел засилиха инвеститорското и потребителското доверие. Продължаващата несигурност за туризма обаче оказва натиск върху перспективите.

За Румъния тази година се очаква икономически растеж от 6 процента и 5 процента догодина след понижението с 3,9 процента през 2020 година. Прогнозите за Гърция сочат увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП) съответно с 4 процента и 5,5 процента след 8,2-процентовия срив през 2020 година.