Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Световната банка във вторник повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж до 5,6% за 2021 година -  най-силно темпо на пострецесионно възстановяване от 80 години с оглед на огромните по размер стимули за икономиката на САЩ и по-бързия растеж в Китай.

Международната банкова институция обаче предупреди, че световният подем изглежда ограничен от "силно неравномерния" достъп до ваксини срещу COVID-19, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Прогнозата на СБ в юнския доклад "Глобални икономически перспективи" представлява повишение с 1,5 процентни пункта спрямо януарските очаквания за нарастване на световната икономика с 4,1% - преди администрацията на президент на САЩ Джо Байдън да встъпи в длъжност и да въведе допълни противоепидемични финансови стимули за 1,9 трилиона щатски долара.

От януарския доклад насам ваксинационният процес в САЩ и в някои други големи икономики, като например британската, пък набра скорост, което позволи ускорено възстановяване на икономическата активност.

"Възстановяването обаче е неравномерно и до голяма степен отразява резкия подем в някои големи икономики - най-вече в САЩ, поради значителната фискална подкрепа, но това става на фона на силно неравномерен достъп до ваксини по света", се казва в доклада на Световната банка.

Много от развиващите се пазари и развиващите се икономики обаче са свидетели на повишен брой случаи на COVID-19, трудности, свързани с ваксинацията и оттегляне на държавната подкрепа, отбеляза СБ.

С оглед на това Световната банка прогнозира, че до 2022 г. глобалната икономическа продукция ще остане с около 2% под направените преди коронавирусната пандемия прогнози, като около две трети от развиващите се пазарни икономики все още няма да могат да компенсират загубите от миналата година на дохода на глава от населението.

Ако разпространението на ваксини в развиващите се страни може да се ускори, Световната банка предполага, че растежът на глобалния БВП през 2022 г. може значително да се увеличи до около 5% спрямо настоящата прогноза за експанзия от 4,3 на сто.

СБ очаква БВП на САЩ да нарасне с 6,8% през тази година (при януарска прогноза за повишение с едва 3,5%), като това ще представлява най-силния темп на растеж от 1984 г. насам в резултат на огромната икономическа подкрепа, която банката определи като "безпрецедентна в мирно време".

За еврозоната се очаква икономически растеж от 4,2% (повишение от 3,6% прогноза през януари), докато за Китай прогнозата е повишена с 0,6 процентни пункта до 8,5 на сто.

Очаква се развиващите се пазари, с изключение на Китай, да отбележат растеж с 4,4% през 2021 г.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас призова богатите държави, включително САЩ, да предоставят възможно най-бързо излишните дози ваксини на развиващите се страни.

Юнският доклад на Световната банка също така отбелязва рисковете, свързани с нарастващия инфлационен натиск, който ще добави около един процентен пункт към световната инфлация през 2021 г. Според СБ спадът на инфлацията през миналата година беше "най-приглушения и най-краткотраен от всяка от петте глобални рецесии през последните 50 години".

"Ако това увеличение е временно и очакванията за инфлацията останат добре стабилизирани, това може и да не гарантира отговор от страна на провежданата парична политика", посочи СБ и добави: "Ако обаче инфлационните очаквания продължават да укрепват, централните банки могат да бъдат принудени да затегнат паричната политика повече, отколкото би било подходящо за възстановяването на техните икономики".

В доклада се посочва, че притесненията на пазара относно инфлацията могат да повишат разходите по заеми в развиващите се пазари и страните с ниски доходи, които да се окажат по-голямо предизвикателство от краткосрочната инфлация, пораждаща нарастващи разходи за храна.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.