Оглавяваната от Сотир Цацаров КПКОНПИ удържа победа в съда, който призна глоба от 10 000 лв. и отнемане на 87 627 лв. от Атанас Камбитов. Той е бивш благоевградски кмет от ГЕРБ, бивш "Кмет на годината", после оттекъл в посока формацията на Цветан Цветанов.

Самата КПКОНПИ уличи бившия градоначалник в кофликт на интереси със свое решение на 25 ноември 2020 г., а сега Административен съд-Благоедград отхвърля жалбата му и потвърждава санкциите, става ясно от съобщение на пресцентъра на комисията.

Действията срещу Камбитов синхронно на прокуратурата и КПКОНПИ избухнаха, след като той се "отлюспи" от ГЕРБ - решението си обяви през септември 2020 г.

Конфликтът на интереси е открит при две имотни сделки, в които са замесени освен Камбитов, дъщеря му, счетоводителката му и друго лице, свързано с него.

От КПКОНПИ обясняват, че два общински имота са продадени дружеството „Старт 2015“ ЕООД с управител и едноличен собственик на капитала счетоводителката на кмета Р.Ш. 10 дни през 2017 г. собственик бил и самият той.

Даже като такъв имал време да проведе ощо събрание на "Старт 2015" и разпределил дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв. от натрупаната и неразпределена печалба за 2015-2016 г.

После продал дружеството на “Старт Груп 2020” ООД със съдружници... Атанас Камбитов и дъщеря му.

"По този начин двата закупени имота частна общинска собственост през 2016 г. и 2017 г., преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им", заключават очевидното от КПКОНПИ.

Така антикорупционната комисия установява конфликт на интереси за бившия "абонат" за кметския пост в Пиринско, тъй като "е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице".

 Вероятно потърпевшият ще обжалва пред ВАС.

На 22 април т.г. бТВ направи и друго разследване за Камбитов, след което Спецпрокуратурата веднага се е самосезирала за евентуално престъпление по служба - става въпрос за изградена връзка за минерална вода в града.

Ето и оригиналното съобщение на КПКОНПИ в частта му, която касае Камбитов:

Административен съд – Благоевград отхвърли жалбата на Атанас Камбитов, бивш кмет на Благоевград, срещу решение на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси. Потвърдена от съда е и наложената глоба в размер на 10 000 лв., както и отнемането в полза на държавата на получената материална облага в размер на 87 627 лв.

Решението на Комисията е от 25.11.2020 г.

Производството е започнало по сигнал от орган на съдебната власт и са събрани данни, че два имота – частна общинска собственост, са продадени на дружество „Старт 2015“ ЕООД с управител и едноличен собственик на капитала счетоводителката на кмета Р.Ш. В периода 25 септември – 3 октомври 2017 г., за 10 дни, като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов.

Той е провел извънредно Общо събрание на “Старт 2015” ЕООД и е разпределил дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв. от натрупаната и неразпределена печалба за 2015-2016 г. Сумата му е изплатена от Р. Ш., в качеството й на счетоводител на дружеството, по банков път.

В същия ден, в който е взето решението за изплащане на дивидента, Камбитов продава дяловете си.

На 17.09. 2020 г. в Търговския регистър е вписана промяна на едноличния собственик на “Старт 2015” ЕООД, като новият е “Старт Груп 2020” ООД със съдружници Атанас Камбитов и дъщеря му. По този начин двата закупени имота частна общинска собственост през 2016 г. и 2017 г., преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

Установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси засяга действията на Камбитов като кмет.

Той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице.

Административен съд – Благоевград приема, че установеният частен интерес е повлиял на безпристрастното и обективно изпълнение на служебните правомощия на Камбитов.

Приети са и аргументите на Комисията за съществуващо стопанско-финансово обвързване между лицата.

„Изхождайки от конкретната причинно-следствена връзка: длъжност (кмет) – изпълнението и (чрез сключване на договори в нарушение на чл. 8 от ЗПУКИ (отм.) и като краен резултат – разпореждане с общинско имущество) – облага за лицето, заемащо публична длъжност, категорично се налага изводът, че жалбоподателят е действал в конфликт на интереси“, се посочва в мотивите на съда.