Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Имам приятели, които са гей, обаче...“ Ако всеки път получавам по левче, когато някой някъде каже тази прословута фраза и продължи натам с отявлени хомофобски аргументи, щях сега да си имам язовир край Кърджали, резиденция в Бояна и къща с пет тераси в центъра на София.

Всяка година около прайда в София страстите на тема правата на хомосексуалните в България се нажежават. Винаги се намира някой известен, който да обясни, че „имал такива приятели, обаче те не парадирали“ и да призове да се спре с тези „глупости“, защото хомосексуалните нямали проблеми.

Тази година се случи така, че звездата, която се обърна срещу хомосексуалните хора, бе Милена Славова. Шокът този път бе по-голям, тъй като Милена бе идентифицирана с борбата за свобода, с борбата за правото да бъдеш себе си, да се различаваш от масата, без това да е повод да бъдеш нападан, арестуван, бит.

Други пък защитиха певицата с аргумента, че всеки има право на мнение и забраната то да се казва свободно ни връща обратно в тоталитаризма. 

Но

 

право на мнение ли е хомофобията?

 

Престъпленията от омраза са включени в повечето наказателни кодекси в Европа. Нещо повече, България е подписала в договора си за присъединение задължението да спазва правата на всички малцинства, включително и на ЛГБТ хората. Престъпленията от омраза срещу тях обаче  не са включени в Наказателния кодекс в България. Те се третират като хулиганство. 

Всъщност свободата на мнение не е абсолютна. Не е безнаказано да пропагандираш опасни за живота идеи, да насъскваш срещу хора, да призозваваш към дискриминация, да обиждаш или клеветиш. Ако правото на мнение бе толкова свещено, че да не подлежи на никакви ограничения, то нямаше да има дела за клевета.

Има ли връзка между изказвания като това на Милена, която нарече хомосексуалните „извратеняци, прелъстяващи деца“ и престъпленията срещу хора от ЛГТБ-общността? Близо половината от хомосексуалните хора в Европа са ставали жертви на подбуждане към омраза или престъпления от омраза. Това се вижда от доклада на Агенция на Европейския съюз за основните права (FRA). В България точният брой на пострадали не е ясен, защото такива данни не се събират. А и не всеки би признал открито сексуалната си ориентация, за да не бъде преследван, дискриминиран, нападан.

Но също така в България има гонения на хомосексуални или дори на хора, които приличат на хомосексуални. Например, докато вървят споровете има ли Милена или който и да е друг право на „свободно мнение“ да отрича де факто правото на съществуване на огромна група хора, в Пловдив от месеци вървят гонки за “прочистване на парковете от гейове.“ Жертвите на тези гонки са все деца и то такива, които просто нападателите са решили, че приличат или се държат като хомосексуални. Понякога за това е достатъчен просто един розов кичур в косата, пирсинг или по-нестандартно облекло. Тоест, ако Милена не беше известна, би рискувала, ако се разхожда в пловдивските паркове. Нищо, че е православно-хетеросексуална, обикновено нападнатите нямат време за обяснения. 

Нека да припомня, че през 2008 година в Борисовата градина по същата причина група хомофоби преби до смърт 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов. Те просто решили, че той им прилича на хомосексуален и му счупили врата с побой. На българската държава й отне осем години и то под силен натиск на правозащитници, за да вкара в съда убийците му, които иначе бяха заловени бързо по телефона на Стоянов, открит у тях.

 

Защо хомосексуалните у нас ходят на прайд и парадират ли с това?

 

Прайдът не е същото като парад, за разлика от цветните и много весели карнавали, които се правят от ЛТГБ-общността в Западна Европа и САЩ, българският прайд е доста скромен, на него не става дума за парадиране, празнуване или купон, а за защита на права. А хомосексуалните нямат същите права като хетеросексуалните, въпреки че хомофобите твърдят обратното.

Едно от исканията на българската гей общност е нападенията срещу сексуалната ориентация да бъде включена в Наказателния кодекс наравно с нападенията срещу някого заради раса, народност, етническа принадлежност, религия и политическите убеждения. 

Да си гей в България е опасно за живота, здравето, кариерата, нормалния живот. Много от хората с хомосексуална ориентация емигрират в Европа, за да могат да живеят спокойно, без да се притесняват, че могат да бъдат пребити и дори убити, защото са се родили такива. Другият проблем, който те имат, всъщност е проблем и за хетеросексуалните. В България съжителството на семейни начала не се приравнява с брака. Тоест, ако имате деца от някого, живеете с някого като двойка, имате общо жилище, доходи, разходи, любов, подкрепа, но не сте подписали – правото ви на всичко това това автоматично се изпарява, ако с единия се случи нещо. Не може да получавате информация за състоянието му в болница, не можете да го наследявате, нямате права върху децата. Всички тези „битови“, но всъщност основни житейски неща, не могат да се оправят с договор при нотариус, както си въобразяват много хора. И ако хомосексуалните са наясно с това, вероятно е време и хетеросексуалните да се образоват юридически и да разберат колко е важно партньорствата им да се признават от държавата  и без подписа в гражданското, стига да ги регистрират като такива. А не да се отказват от тази възможност, само и само, за да не позволят същото право на хомосексуалните.

Така че отричането на гей хората и правата им, поставянето под опасност на живота и здравето им, изключването им от общия живот не са право на мнение. Тази мантра само вреди на всички. Вместо да се гнусите, че хомосексуалните „ви навират в очите сексуалността си“, може другият път просто да излезете с тях на улицата и да поискате двойките да имат възможност да живеят заедно и без брак, без да са ощетявани от закона, а в парковете да може да се разхожда всеки, без да се страхува, че може да пострада, защото е гей или прилича на гей. 

Ключови думи

Коментари

Да оставим Милена настрана

По исканията на муцито - просто няма как да бъдат приравнени случайни девиации в сексуалните предпочитания към такива всеобемащи понятия като раса, народност, етническа принадлежност, религия и политически убеждения. Несравними величини. Що се отнася до искането за бракосъчетание, налага се Капка да промени омразната ѝ конституция, където гадовете са записали, че бракът е между мъж и жена. Ех, Истанбул, Истанбул!

-.-

5% от популацията не са "случайни девиации", а 300 хил. души в България и 350 млн. души по света. Доста повече от много народи, етноси и религии. И в добавка, сравними или не, в Конвенцията за правата на човека, която България е ратифицирала, сексуалната ориентация е защитена категория.

.

Тези 5%, ще се окажат толкова вярни, колкото и 'те така се разждат'. Най-голямата лъжа от 90те до днес- нещо което наукта реално отхвърли.

....

Ако правилно разбирам намека, хомофобията е подсъдна и всеки, който изрази мнение и позиция, която не е ЛГТБ-възхвала, следва да гние в строг тъмничен затвор, на каторга или пратен на заточение на някой пустинен остров. Добре дошла, 1984! Либерастите ще се окажат по-големи тоталитарни индивиди, спрямо които нацистите и комунистите са невинни херувимчета. На мен лично някои представители на ЛГБТ-общността са ми симпатични, но означава ли това, че тяхната пропаганда трябва да звучи отвсякъде и всяка различна позиция от тяхната да бъде наказвана? С гей паради, филми и индоктриниране на малките деца няма да се постигне промяна в обществените настроения, поне в Източна Европа. Нека да са нясно диригентите на тези процеси, че махалото има и друга посока (основен закон във физиката), ако продължават в същия дух.

Милена е тъпа свиня

Всичко, което прочетох като коментари е пълен шит. Само човек роден като гей, който живее в тази изостанала държава може да знае какво му коства да бъде ГЕЙ, ЛЕСБИЙКА, ТРАНС И ВСИЧКО ОСТАНАЛО. Прочетох демагогии от най-елементарно и долно ниво. Жалки коментари на хора, които нищо не разбират и не искат да разбират по темата, но се правят на компетентни. Ще кажа още три неща. Чивек се ражда като гей и това не е личен избор. В България гейовете са много повече от 5% от населението и за всеобщ ужас над 40% от мъжете са имали или имат хомосексуални контакти колкото и да отричат или да се крият от жените си. И трето, пожелавам на всички ХОМОФОБИ, да им се роди по едно хомосексуално дете та да ги видя какви песни ще пеят в нета за Милена и сие. Бъдете щастливи!

Милена е супер яка

"Чивек се ражда като гей и това не е личен избор" Науката казва обратното.: https://www.nature.com/articles/d41586-019-02585-6 https://www.harvardmagazine.com/2019/08/there-s-still-no-gay-gene Статии да искаш "В България гейовете са много повече от 5% от населението и за всеобщ ужас над 40% от мъжете са имали или имат хомосексуални контакти колкото и да отричат или да се крият от жените си" Сещам се за онзи виц: "посмали малко че ще убия децата." "И трето, пожелавам на всички ХОМОФОБИ, да им се роди по едно хомосексуално дете" Първо фобията е страх. Второ децата се раждат от мъж и жена, като свържеш две и две от това което си казал, означава че деца се поевяват само по този начин и приказките за равни 'права' моментално падат в канала.
Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

...

Аз съм гей и ми е много добре в България!!!
Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

...

Аз не харесвам авторката на този материал, намирам я за неталантлива. Това каква пречка представлява в живота й !?! Отнема ли й правото да пише!?! Ще ме обяви за некадърнофоб?

Има такова решение

Като чета някои от коментарите, ме обвзема силно чувство за безсилие и безнадеждност; жал ми е, че някои хора са толкова заблудени и като коне с капаци. Границата между правото на свобода на изразяването и някой друг основен принцип на човешките права винаги е доста тънка - няма значение дали става дума за хомофобия, расизъм, екстремистки политически убеждения и т.н. Но именно към баланса трябва да се стремим. Например: - от една страна, не е работа на хетеросексуалните дали хомосексуалните двойки имат право да сключват брак, дали да можеш да посетиш любимия човек в болницата, дали можете да ползвате отстъпка от ипотечен кредит за млади семейства, дали при смъртта на единия другият да има право върху част от наследството, дали имат пълни родителски права и прочие. Работа на държавата е да осигури равноправно третиране. До 2013 г. в Англия съществуваше само гражданско партньорство, което като права беше почти приравнено на брака - разлики имаше предимно при прекратяването му, както и че такова партньорство беше възможно и при хетеросексуални двойки. След 2013 г. хомосексуалните двойки вече могат и да сключват брак. Тоест, разумни решения има, които позволяват на хората да живеят пълноценно. - от друга страна, наистина е важно да може да се постави ясна граница между свободата и свободията, защото първото води до прогрес, а второто - до упадък. Съществува значителна разлика между биологичен пол и сексуална ориентация и двете понятия не бива да се смесват, а на практика точно това се получава. Спортните състезания винаги са били полово разделени, защото от чисто биологична гледна точка има разлика във физиологията на жената и мъжа (естествено, има и смесени спортове..). Така че или трябва да се създаде категория за транссексуални, или да участват в смесена такава, но не е ОК биологичен мъж да участва в женска категория и е още по-малко редно да се правим, че е. Също така, не е редно сексуалността да се вкарва в учебния процес с цел повлияване на детските възприятия - в час по биология се изучава човешката анатомия (тоест, да се прави разлика между сексуалност и биологичен пол). Друг пример за прекрачване на границата е позволяване на непълнолетни да решават дали искат да си сменят пола или не. Това е решение, за което човек може горчиво да съжалява няколко години по-късно в живота си (немалко такива случаи има описани в Интернет), когато хормоните са поспрели да бушуват и човек може да разсъждава малко по-ясно. Трябва да търсим баланс, а не да изпадаме в едната или в другата крайност. Това е моето мнение.

.

"Работа на държавата е да осигури равноправно третиране." Държавата това сме ние, аз и ти. Ние реваме, аз и ти. Нарича се демокрация "Съществува значителна разлика между биологичен пол и сексуална ориентация и двете понятия не бива да се смесват, а на практика точно това се получава" Това е идеологическа концепция. Няма такова нещо като социаллен пол, сексуален пол, психологичен пол т.н. всички други глупости. Всъщност, поведението, каквото само по себе си е сексуалната ориентация, е биологично продиктувано. Всеки който твърди нещо различно си няма представа какво говори и/или го е страх от това да не му бъде спряна субсидията или уволнен от работа "Друг пример за прекрачване на границата е позволяване на непълнолетни да решават дали искат да си сменят пола или не" Така започна и на запад - първо искат само да се женят, а сега всеки който е против това децата да са третират като добитък е наречен някаквъв 'фоб''. Пробвай да отделиш едното от другото

Да, Капчице, така е за левчетата. А аз ако всеки път получавах левче за хомофилска apologetic статия за това колко е смело и яко да ни навират пропаганда в очите тези модерни мъченици - вече Джев Безос щеше да ми иска заеми. ;)

TOP статистика

"50% от гей-хората са ставали жертва на нападения и гонения" от къде дойде тази статистика, не виждам източник? Колко % от НЕ "гей-хората" са ставали жертва на нападения и гонения?
Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

...

Ако някой е станал жертва на насилие, защото е гей, това е много голям проблем. Аз обаче съм забелязал, че хомосекусалните се чувстват жертви непрекъснато, дори и когато няма никака причина.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.