Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Група представители на коренното население на Канада съобщи, че са открити няколкостотин безименни гробове близо до бивше училище, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Очаква се на пресконференция днес представители на групата да разкрият подробности за откритията на територията на бившето училище и интернат за деца на индианци. Ще бъде уточнен и какъв е броят на телата.

Броят на безименните гробове ще бъде най-големият досега в Канада, се казва в съобщение на представители на групата.

В края на май стана известно, че на територията на бившето училище за деца на индианци в Британска Колумбия при разкопки са открити тленните останки на 215 непълнолетни. Училището е работило от 1890 до 1969 г. и е било едно от най-големите в Канада. Новините шокираха канадската общественост, като гражданите поискаха властите да извършат разкопки на териториите на всички бивши учебни заведения за коренното население.

В училищата-интернати принудително са били записвани канадските деца с цел интеграция към канадското общество. Според наличните данни от 150 000 ученици поне 3 200 са починали от побои и болести. С управлението на учебните заведения се е занимавала Римокатолическата църква.

През 2017 г. канадският премиер Джъстин Трюдо поднесе извинения на коренното население на страната, представители на което са пострадали по време на обучението в тези училища. Властите тогава се съгласиха да изплатят 800 милиона канадски долара на пострадалите.

Коментари

....

О, нима това е възможно в развития и цивилизован Запад? Аз съм потресен. Да не би да е фалшива новината? А в Щатите как третират коренното население, някой интересува ли се?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.