С обвинение към Специализираната прокуратура "за пряка и груба намеса в предстоящите избори за народни представители и опит за сплашване на симпатизантите и избирателите на нашата коалиция; като действие, насочено срещу правата и свободите на българския народ, срещу българската Конституция, срещу българската политическа система и срещу България" - така от коалицията „Ляв съюз за чиста и свята република“ реагираха на съобщението от сутринта, че в съда е внесен обвинителния акт срещу лидера на една от партиите в нея Николай Малинов за шпионаж в полза на Русия. 

Държавното обвинение спомена само инициалите на настоящия председател на "Възраждане на отечеството" и бивш дългогодишен водач на "Движение Русофили", но е ясно, че става дума за него. Разследването е от 2019 г., а през февруари тази година адвокатът му бе поканен да се занознае с материалите по делото, откъдето бе ясно, че скоро предстои то да влезе в съдебна фаза.

От колиция „Ляв съюз за чиста и свята република“ декларират, че няма да се поддадат "на тази манипулативна репресия и опит за сплашване". 

"Заставаме редом до Николай Малинов в отстояването на неговите граждански права и очакваме компетентен, обективен и справедлив съдебен процес.", се казва още в позицията. 

Самият Малинов е кандидат за народен представител и на предстоящия вот на 11 юли. 

Обединението твърди още в емоционалния текст с реакция, че специализиранат прокуратура "показва, че е орган за специални и политически мотивирани поръчки, че обслужва мерзко и продажнически чужди на България интереси, което граничи с национална измяна, и че продава Родината ни, като я превръща в слуга и посмешище – без чест, без гордост, без достойнство". 

От самия Малинов все още няма коментар на развитието на събитията.