САЩ блокираха достъпа до 33 сайта, използвани от Иранското радио и телевизия, и три сайта на подкрепяните от Иран милиции "Бригадите на "Хизбула", съобщи днес правосъдното министерство на САЩ, предава БТА.

Мярката е предприета, защото те са действали в нарушение на американските санкции.

По-рано вчера няколко ирански държавни медии и медии, близки до официален Техеран, заявиха, че достъпът до техните сайтове е бил блокиран от САЩ, но информация за това дойде само от неназован американски служител, пожелал да остане анонимен, предаде Ройтерс.

По думите му тези медии са обвинени в разпространяване на дезинформация.

Сред засегнатите вчера бяха сайтовете на арабскоезичния новинарски канал Ал Алам и на англоезичната телевизия Прес Ти Ви, както и Ал Масира, телевизията на йеменските бунтовници хуси.

Изглежда става дума за операцията за ограничаване на ирански медии, предприета в момент на засилване на напрежението между САЩ и Иран и след като за президент на Иран бе избран крайният консерватор Ебрахим Раиси, отбелязва Асошиейтед прес. Още на първата си пресконференция той изключи възможността да се срещне с американския президент Джо Байдън или да преговаря за иранската ракетна програма.