Националното сдружение на общините (НСОРБ) настоя пред служебния премиер Стефан Янев за спешно внасяне в Европейската комисия на Плана за възстановяване и развитие след пандемията. Това съобщи БНР.

Според председателя на сдружението Даниел Панов са нужни средства за програмата за саниране, тъй като гражданите не са съгласни да съфинансират с 20 процента обновяването на домовете си.

"Ние бяхме направили една анкета към края на годината, в която 95% от гражданите отчитат положително програмата за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, като дават между 15 и 30 процента икономии в енергийната ефективност", каза още Панов.

Стефан Янев заяви от своя страна, че ще обсъди със сдружението на общините многото финансови проблеми на местната власт.

"Макар и служебно правителство, сме поставили задача вътрешно за съответните ресори да търсим необходимост от законодателни промени в състояние да подобрят живота на гражданите, функционирането на бизнеса. Надявам се да бъдем готови до края на мандата на служебното правителство, когато вече има Народно събрание, да ги внесем за разглеждане в НС", каза Янев.

Тема на закритите разговори между премиера и кметовете на големите общини бе и организацията на предсрочните избори. От общините изтъкнаха, че са платили 5 млн. лева от местните си бюджети за дезинфекция и хора, които да я извършват, по време на редовните парламентарни избори.  Според сдружението тези милиони са взети от местния бюджет и така и не са им възстановени.

Кметовете поискаха правителството да предвиди в бюджета за предстоящите избори и средства, които да покрият разходите за дезинфекция на помещенията и заплатите на служителите, които я извършват. Те са категорични, че не може национални избори да се финансират с местни пари.

Стана ясно също, че кметовете са получили писмо от областните управители да проверят на кои адреси има регистрирани по 30-40 души. Представители на общините са категорични, че те нямат капацитет да проверяват адрес по адрес.