Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гърция стана третата страна, след Португалия и Испания, която получи одобрението на Европейската комисия за своя План за въстановяване и устойчивост. Това бе съобщено вчера официално от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, по време на посещение в Атина. 

Припомняме, че финансирането трябва да дойде от Механизма за възстановяване на ЕС в размер на безпрецедентните 750 млрд. евро, като Атина ще получи 17,8 млрд. евро директни безвъзмездни средства и 12,7 млрд. евро под формата на заеми.

"Одобрението ни днес е важен крайъгълен камък за изплащането на 30,5 милиарда евро през следващите години", посочи Фон дер Лайен след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. "След като планът бъде одобрен от Европейския съвет, ще бъдем готови да изплатим първите средства през юли", добави тя, цитирана от БНР. 

Българският план - през юли

Междувременно стана ясно, че родният план ще бъде изпратен за одобрение през юли. Това е съобщил президентът Румен Радев по време на видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и другите лидери от общността. 

По неговите думи, текстовете в плана в момента са в процес на изготвяне и преработка. Припомяме, че служебният премиер по разходването на европейските средства Атанас Пеканов обеща, че заплаха за средствата за България няма и беше категоричен, че страната ни ще получи 13% от предвидените 12 млрд. лв. до края на тази година. 

Забавянето беше продиктувано от отказа на предишното правителство да изпрати вече готовия си план. За това действие така и не бе получено адекватно обяснение. След това Пеканов заяви, че е намерил един неготов проект, който освен това е бил подложен на критики от Брюксел. В резултат беше обявен курс към промяна на 50% от залегналите в плана ГЕРБ текстове и към усъвършенстването на други такива. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.