Гърция стана третата страна, след Португалия и Испания, която получи одобрението на Европейската комисия за своя План за въстановяване и устойчивост. Това бе съобщено вчера официално от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, по време на посещение в Атина. 

Припомняме, че финансирането трябва да дойде от Механизма за възстановяване на ЕС в размер на безпрецедентните 750 млрд. евро, като Атина ще получи 17,8 млрд. евро директни безвъзмездни средства и 12,7 млрд. евро под формата на заеми.

"Одобрението ни днес е важен крайъгълен камък за изплащането на 30,5 милиарда евро през следващите години", посочи Фон дер Лайен след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. "След като планът бъде одобрен от Европейския съвет, ще бъдем готови да изплатим първите средства през юли", добави тя, цитирана от БНР. 

Българският план - през юли

Междувременно стана ясно, че родният план ще бъде изпратен за одобрение през юли. Това е съобщил президентът Румен Радев по време на видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и другите лидери от общността. 

По неговите думи, текстовете в плана в момента са в процес на изготвяне и преработка. Припомяме, че служебният премиер по разходването на европейските средства Атанас Пеканов обеща, че заплаха за средствата за България няма и беше категоричен, че страната ни ще получи 13% от предвидените 12 млрд. лв. до края на тази година. 

Забавянето беше продиктувано от отказа на предишното правителство да изпрати вече готовия си план. За това действие така и не бе получено адекватно обяснение. След това Пеканов заяви, че е намерил един неготов проект, който освен това е бил подложен на критики от Брюксел. В резултат беше обявен курс към промяна на 50% от залегналите в плана ГЕРБ текстове и към усъвършенстването на други такива.