Около месец след като здравните власти обявиха, че започват ваксинацията в местата, където има големи ромски общности, става ясно, че интересът остава повече от слаб. А новите, макар и засега лишени напълно от конкретност идеи, за активизация на процеса включват здравните медиатори, които и досега действат на терен, "хора от шоубизнеса" и "духовници".

Това съобщи във вторник зам.-министърът по здравеопазването д-р Александър Златанов след работна среща с представители на медиаторите, които работят с ромското население. 

Златанов не даде подробности как ще се събуди по-голям интерес към ваксинацията сред ромите. Единственото конкретно е, че няма да се мисли за материални стимули, лотарии и т. н. Преди дни здравният министър обясни, че това му се струвало като подкупване подобно на случващото се на избори - купуване на гласове с кебапчета. От министерството разчитали на информирания, осъзнат избор.

Първата стъпка била хората да бъдат добре информирани, а различните фалшиви твърдения - оборени. Сред тях има страх, че някой ще ги чипира или стерилизира, каза след срещата и ромският активист Христо Николов, който от 6 г. работи като здравен медиатор в София.

„Първата стъпка, която трябва да извършим е да информиране тези хора максимално добре с вярна информация“, обяви Златанов.

Това може да стане чрез хора от шоубизнеса, духовници и хора, на които вярват.

Христо Николов беше по-конкретен в механизма за начина на убеждаване: "От уста на уста, от най-възрастния в семейството".

Второто, което е изведено от срещата, е че достъпът до ваксини за ромското население трябва да бъде максимално улеснен – през личните лекари или мобилните ваксинационни пунктове.  Представителите на ромската общност се притеснявали да не им искат заплащане за ваксинирането, тъй като голяма част от тях не са здравно осигурени. Уверенията, а и официалните разпоредби сочат, че ваксинирането срещу COVID-19 е безплатно за всеки. Всеки общопрактикуващ лекар не може да откаже ваксинация на човек, който е извън пациентската му листа, нито може да иска някаква такса за манипулацията. Те получат от НЗОК заплащане от 10 лв. за всяка инжектирана доза ваксина.

"На тази среща ние здравните медиатори изговорихме какво ни притеснява. Предстои четвърта вълна, а смъртността - и детската, и при зрелите хора, е с пъти по-висока при ромите заради по-трудния достъп до здравеопазване", напомни Христо Николов.

Точни данни за ваксинираните сред ромите няма, но били под 10 на сто, каза зам.-министърът.

Специален бюджет на кампания, насочена към ромите, няма. Идеята за "имена от шоубизнеса" и "духовници" изглежда също на съвсем начален етап. Здравните медиатори остават да работят на терен, както и досега.