Европейската комисия е наясно с последното развитие около компрометираното случайно разпределение на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) и е поискала обяснения по случая от Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава "Съдебни репортажи“.

Както е известно, 24 часа след разпределението на делото „КТБ“ протоколът от случайното разпределение не бе изпратен в централния сървър на ВСС, като официалното обяснение на ръководството на Софийския градски съд (СГС) бе, че става дума за срив на интернет връзката. Впоследствие спешната проверка, назначена от съвета на трима членове на кадровия орган и айти специалисти, сред които и външен експерт, завърши със заключения, че официалната информация, подадена от съда, не съответства на данните от извършените тестове на място.

В доклада бе отбелязано, че експертите не са установили технически проблем, а от СГС не са съдействали да бъде получена официална информация от интернет-доставчика на съда дали по времето, в което е разпределяно делото „КТБ“, е настъпил срив във връзката.

Проверката на ВСС потвърди и част от изнесените от медиите данни, че в съда не е създадена добра организация по разпределението на делата, а при отводи на определените съдии-докладчици съществува, меко казано, странна практика делата да получават нови фиктивни номера, за да бъдат преразпределени. Както „Съдебни репортажи“ писа, софтуерът LawChoice, който се използва в СГС, позволява разпределение на едно дело повторно, без то да получава нов номер, но се изисква администриращият да посочи причината за второто разпределение.

Въпреки категоричните изводи на експертите, че най-разпространеният софтуер в съдилищата LawChoice подлежи на манипулации, така че на практика компрометира изцяло случайното разпределение на делата, от ВСС се ограничиха единствено до препоръки за подобряване на организацията в СГС и решиха, че софтуерът, чиято сигурност е поставена под въпрос, ще бъде доработен.

От ЕК припомнят, че както „изрично“ е споменато в предишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка от началото на тази година, комисията следи отблизо въпроса със случайното разпределение на делата, а „слабостите“ в системата вече са подчертавани в миналото. Цялата информация, включително и въпросителните около разпредлението на делото „КТБ“, ще бъде „разглеждана в контекста на напредъка на България в изпълнението на препоръките по този въпрос от последния доклад на ЕК", сочат от комисията.

И припомнят препоръките, записани в доклада:

„Да се предоставят гаранции за почтеността и прозрачността на системата за разпределение на делата в съдебната система, като се въведе система за случайното разпределение, проверена от независими експерти, за се да гарантира, че административните ръководители поемат цялата отговорност за всички решения за отклонение от системата. Необходими са общи правила за прилагане на системата, които да са валидни за всички съдилища.“

Още в края на миналата година неправителственият сектор и Съюзът на съдиите настояваха преди въвеждането на новата доработка на софтуера LawChoice ВСС да позволи да се извърши независима експертиза дали подобренията ще осигурят сигурността на системата. И тогава съветът игнорира призивите на неправителствените организации, като въведе, както се оказва от последния доклад на айти специалиста Васил Величков, камуфлажно подобрение – всички съдилища да изпращат протоколите от случайното разпределение на делата до сървър във ВСС. Последните разкрития около казуса „КТБ“ обаче нагледно доказаха, че и протоколите могат да се фалшифицират, а и дори да отчитат проблем при конкретно разпределение, няма кой да го забележи.