Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"По отношение на ЕС и Украйна бяхме пратени, меко казано, "на майната ни".

Това призна днес руският президент Владимир Путин в своето 11-о поред послание към Федералното събрание. Той произнася речта си в Георгиевската зала на Кремъл в присъствието на над 1100 души - министри, депутати, чуждестранни дипломати и гости, както и журналисти. Обръщението трая малко повече от час.

Най-острите критики бяха насочени към САЩ.

"Американците пряко или зад кулисите влияят на отношенията ни с нашите съседите. Дори не знаеш понякога с кого да разговаряш - с правителствата на тези страни или с американските им покровители", каза още Путин.

Руският президент влиза в Георгиевската зала, за да произнесе своето обръщение.

Той обвини Запада, че подкрепил противоконституционния кървав и въоръжен преврат в Украйна. При това легитимният и международно признат президент Виктор Янукович не искал отказ, а само отлагане на подписване на споразумението за асоцииране на страната с ЕС.

"Никой не искаше да разглежда и слуша разумни аргументи. Ако не щете диалог, ще защитаваме едностранно нашите интереси", каза още Путин.

От думите му стана ясно, че за отказ от анексирането на Крим не може да става и дума. Той нарече историческо присъединяването на полуострова и Севастопол към Русия.

"В Крим живеят наши хора. Територията е стратегически важна за нас. Тук се намират корените на руската нация. Тук е бил кръстен княз Владимир, който е покръстил цяла Русия. Тук нашите прадеди за първи път осъзнават себе си като единен народ. Това ни дава основания да кажем, че за Русия Крим има огромно цивилизационно и сакрално значение - като светите места в Ерусалим за християните. Така ще се отнасяме към това отсега и завинаги", добави руският лидер.

След това той засегна темата за наложените от Запада санкции заради украинската криза.

"Политиката на сдържане към Русия се използва от много години насам. Ако не беше ситуацията в Украйна, Западът щеше да измисли някакъв друг повод, за да сдържи нарастващите възможности на Русия. Тази политика се задейства винаги, когато Русия стане силна", каза Путин.

"Да се разговаря с Русия от позицията на силата е безсмислено", допълни господерят на Кремъл и припомни, че тези опити не са довели до никщо нито тогава, когато страната се е сблъсквала с трудности през 90-те г. на ХХ век, нито в началото на този век.

Московчанка глади у дома си, докато гледа по телевизия прякото предаване на речта на Путин.

Путин заяви, че хората много добре помнят кой и как е подкрепял сепаратизвма в Русия и е наричал "въстаници" и "борци са свобода" терористи, чиито ръце са до лактите в кръв.

"Продължаващата работа на САЩ по създаването на противоракетен щит е заплаха не само за Русия и европейските страни, но и за самите Съединени щати", смята Путин.

Причината е, че в такъв случай ще бъде нарушен стратегическият баланс на силите. Опасността за САЩ се крие в това, че носи опасна илюзия за неуязвимост, засилва стремежга към едностранни и често необмислени рещетия и допълнителни рискове.

"Русия няма да се впуска в скъпо платена надпревара във въоръжаването, но при това надеждно и гарантирано ще осигури своята отбранителна способност в новите условия. Никой няма да успее да получи военно преимущество над Русия", зарече се държавният глава.

След това Путин премина към най-очакваната от всички тема - икономическата. Изненадващо за мнозина обаче той не спомена и дума за олявение от самия него на 1 декември отказа от проекта "Южен поток". Путин съобщи новината в Турция и заяви, че вината е у България, която не давала разрешение да полагат тръбите по морското дъно край границите й.

Путин предложи да бъде направена пълна амнистия на капиталите, връщащи се в страната.

"Ако човек легализира своите средства и имущество в Русия, той ще получи твърди гаранции, че няма да го мъкнат по всякакви органи, няма да го питат за източниците и начините за получаване на капиталите", каза той.

Вероятната причина за идеята му са рязко намалелите напоследък инвестиции в Русия. Това стана най-вече заради наложените от Запада санкции след руската агресия в Украйна.

"Русия трябва да обърне и да затвори офшорната страница в своята история. Често руският бизнес, намиращ се под чужда юрисдикция, не го броят за нищо. Най-добрата гаранция е националната юрисдикция, макар и при всичките й проблеми", изтъкна президентът.

Путин настоя максимално да бъдат снети ограниченията за бизнеса и той да бъде избавен от натрапчивия според него надзор и контрол. Държавният глава предложи също така да не бъде проверяван дребния бизнес при условие, че в продължение на три години едно предприятие си е спечелило добро име.

 

 

Ключови думи

Коментари

Илиян Василев:" Както добиващите азерски и иракски газ компании търсят достъп до пазарите на Централна и Източна Европа, така и всеки доставящ газ през Турция ще търси достъп на трасетата през България. Факт, който никакви геополитически конструкции не могат да пренебрегнат. Както руснаците казват "святое место пусто не бывает".

SRQBoyboy

Ами да - трудно е да си избереш географското положение - то същото както не можеш да ис избереш и родителите.

Стоян

Реви, гнидо болшевишка, виковете ти са музика за ушите на всяко човешко същество.

Носталгия

Спасибо, Путин! Върна ни в младостта с този доклад. В по-голямата си част поразително приличаше на докладите от конгресите на КПСС - дайте да дадем и т.н.

SRQBoyboy

Прав сте, все повече Влаидимир Владимирович заприличва на Леонид Илич и дори на Йосиф Висарионович. Само малко трябва да го поиздължат или да му купят патъци с високи токове като на Сидеров. Боже каква вселенска простотия лъха от този кагебист.

Лудият никога не казва "Аз май съм луд", а в реакциите на нормалните хора винаги вижда конспирация.

Развеселен

поуплашен ми се вижда :D

мим

Ръмжи мечката, ранено ръмжи. Все пак да и благодарим. След подобна проява, цената на барел петрол може да падне под 60 долара/барел, което значи и по-евтино гориво по бензиностанциите. В джоба на обикновения гражданин ще останат повече парички за празниците.

SRQBoyboy

Там ви е мястото идиоти. Къде другаде? След важните препоръки на Великия лидер рските просветни власти извадиха от учебницит приказката за "Снежанка и седемте джуджета" защото не била руска. Само се питам откъде се пръкна 8-то джудже, което се зъби на целия свят и ръмжи като (мишка) лъв с проскубана грива...

Додо

И посмя ли някой от присъстващите 1100 да не ръкопляска?

е,имаше

и такива,които не винаги ръкопляскаха,различни бяха за различни текстове.Едва ли е важно точно това.Преобладаваха 35-50 годишни хора,и млади и опитни.Имаше и ветерани,патриарха беше начело,а доста различни вероизповедания седяха един до друг.

Путин отрече древна Велика България...От едночасовото слово се разбра, че Путин ще направи всичко възможно българите да нямат история и да не знаят за "древна Велика България". Той се закани на 4 декември, че в Крим били "корените на руската нация", с което нагло отрече правото на съществуване на древната българска държава на Кубрат. "В Крим живеят наши хора. Територията е стратегически важна за нас. Тук се намират корените на руската нация. Тук е бил кръстен княз Владимир, който е покръстил цяла Рус. Тук нашите прадеди за първи път осъзнават себе си като единен народ. Това ни дава основания да кажем, че за Русия Крим има огромно цивилизационно и сакрално значение - като Храмовия хълм в Ерусалим за онези, които изповядват ислям и юдаизъм. Така ще се отнасяме към това от днес и завинаги", добави руският лидер.

Реалист

Вярващи и невярващи,МОЛЕТЕ се горещо да се сдобием с такъв държавник като Путин,а не "пут/ин/ьовци"като наш "ЧЕХЛЬО"...! Русия е била, и е голяма и горчива хапка за много мераклии, и историята е го показала! Да се кланяш,сътрудничиш, лицемерно и инфантилно да угодничиш,или да аплодираш емисарите на чужди интереси,зле и цинично прикрити под булото "западната цивилизация" и "демокрация",не е идеалът на нашите будители и апостоли! Ако това,което се направи в България,Украйна и другите източноевропейски страни, се случи и в Русия,забравете: КИРИЛИЦАТА,славяните,православието и ...БЪЛГАРИЯ!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.