Животът на протестиращия от „Грийнпийс“, който кацна на ст. "Алианц арена" в Мюнхен на мача Франция - Германия (1:0) на Евро 2020, е бил на косъм. Това става ясно днес от изказвания на вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман.

Снайперисти са го държали на мушка и едва в последния момент успели да различат надписа “Грийнпийс“ на парапланера му, иначе били готови да го застрелят, тъй като смятали, че става дума за терористичен акт.

По време на мача над стадиона „Алианц арена“ имаше строга забрана за полети, посочи министърът и заяви, че не вярва „Грийнпийс“ да не са знаели това.

„Ако полицията не бе различила надписа или го бе видяла твърде късно, снайперистите щяха да атакуват, тъй като първоначално изхождахме от вероятността за тетористичен акт“, признава още Херман. 

Министърът разкритикува остро акцията и заяви, че подобни изпълнения нямат нищо общо с опазването на околната среда.

Баварският премиер Маркус Зьодер обяви и че ще има най-строги последствия за „Грийнпийс“.

„Това са ясни нарушения на разпорежданията и ще трябва да понесат последствията от това“, каза Зьодер.

Християндемократът Фридрих Мерц пък настоя за цялостна ревизия на дейността на „Грийнпийс“, тъй като са поставили под заплаха и футболистите, и зрителите.

Малко преди началото на мача 38-годишен мъж от Баден-Вюртемберг кацна с парапланер на стадиона и рани леко двама души. Мъжът е арестуван и са му повдигнати няколко обвинения. 

„Грийнпийс“ се извини за акцията, която била планирана по различен начин, но пилотът загубил контрол над управлението и за това кацнал на стадиона.