Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България изостава с ваксинирането, констатира при посещението си в София европейският комисар по здравеопазване Стела Кириакиду.

Тя е в страната, за да проследи какво се случва с имунизацията срещу COVID-19. В ЕС средното ниво на ваксинационно покритие към момента е 50 на сто, в България е 15 на сто, посочи Кириакиду. Тя добави, че ЕС е готов да окаже съдействие на страната ни, за да се ускорят темповете.

По думите на Кацаров помощта от Брюксел ще е за "дизайн на кампании, които биха били най-подходящи, за да убедим нашите хора да се ваксинират по-масово от досега".

"Ще получим конкретно методология за оценка на това колко души от нашето население са се срещали с вируса или са ваксинирани и са изградили имунитет. Не става въпрос за средства, а за дизайн и ноу-хау как да се направи по-добре“, добави той.

Министърът обяви още:

„Ако продължим със сегашния темп на ваксинация, след 2 месеца ще сме обхванали 80% от хората над 60 г. с поне една доза ваксина срещу COVID-19 – това е реалистичната цел.“

Като основни причини за ниското ваксинационно покритие в страната той отчита нежеланието на голяма част от българите да се имунизират, както и успокоението заради ниския брой на новозаразените.

„Подобрихме логистиката, за да сме сигурни, че всеки общопрактикуващ лекар ще има достъп до необходимите за пациентите му ваксини. Но темпът на ваксинация продължава да бъде много нисък и това не се дължи на лоша организация“, смята Кацаров, цитиран от пресцентъра на МЗ.

Министерството започва информационна кампания за ползата от ваксините, но тя е закъсняла, съобщи още той.

„Това е нещо, което трябваше да бъде направено още в началото на годината, за да има ефект сега. По този начин щяхме да избегнем недоверието във ваксините, митовете и лъжите, които се разпространяват сред хората".

Кириакиду избегна отговора на въпроса кога и дали ще се признават на европейско ниво антигенните тестове като основание за получаване на сертификат, осигуряващ свободно движение в ЕС.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.