General Motors Co. обяви в сряда, че ще увеличи инвестициите си в технологии за електрически превозни средства (EV) и автоматизирани превозни средства (AV) до 35 млрд. долара до края на 2025 година.

Според компанията това представлява увеличение със 75% спрямо предишните ангажименти, тъй като GM ускорява плановете за създаването на две нови фабрики за батерийните клетки Ultium в САЩ, в допълнение към двете, които вече се изграждат, пише днес БНР. 

Освен това General Motors възнамерява да добави допълнителни съоръжения за сглобяване в САЩ на електрически високопроходими спортни модели (EV SUV) и да предостави кредитна схема на стойност 5 млрд. долара за увеличаване на парка на електромобилите на Cruise Origin - първата компания, получила регулаторно одобрение за автономни (самоуправляващи) се превозни средства.

Председателят и главен изпълнителен директор на General Motors Мери Бара коментира инвестицията:

"GM се прицелва в годишни глобални продажби на електрически автомобили от над 1 милион до 2025 г. и ние увеличаваме инвестициите си, за да се мащабираме по-бързо, защото виждаме нарастване на импулса в САЩ за електрификация, заедно с клиентското търсене за нашето продуктово портфолио".