В ММА ринг се превърна студиото на Нова тв тази сутрин заради участието на правителствения говорител Антон Кутев и на председателя на Българска федерация по ММА Станислав Недков-Стъки. Двамата говореха за изнесените вчера от служебния кабинет данни за съмнително раздавани от спортното министерство на Красен Кралев средства по програма - както на свързани лица, така и на федерацията по ММА.

Макар първо думата да имаше Недков, а после Кутев, боецът нахлу в студиото по време на втория разговор, като се наложи да бъде изгонен от водещия. А основният спор: колко точно пари е взела ММА федерацията в годините назад - няколко стотин хиляди или милион, правомерно ли са били получени средствата, след като са предназначени за неправителствения сектор, а не за клубове и федерации по спорт и затова ли Стъки е такъв отявлен защитник на правителството на ГЕРБ.

Стъки се обяви за репресиран

"Нападките започнаха след издигането на кандидатурата ми за президент" - оплака се Недков и заговори даже за "полицейска репресия", без да уточни за какво става въпрос.

А както е известно, кандидатурата му бе издигната от издателя на любимата на бившата власт медия - сайтът Пик - Недялко Недялков и кръг от съмишленици. Друг е въпросът, че Недков не е навършил изискуемата по закон възраст, за да е кандидат за "Дондуков" 2.

А после Недков изброи какви суми е взимала федерацията. Тук обаче става въпрос само за спорната програма - тази за превенция на зависимости сред младежите, финансирана от лицензите за хазарта. За 2017 г. - 31 000 лв., 34 000 лв. на следващата година, 2019 г. федерацията не е била одобрена, 2020 г. - 39 000 лв. - между 1 и 1,7% от общите пари по програмата, изчисли Стъки.

"Това са милионите! Обхванати са над 2500 деца, с които нашите клубове в страната работят с тренировки, лекции. Средствата са за наеми на залите, хонорари на треньорите. За федерацията нищо не остава. Всичко се раздава на клубовете и хората, които работят с децата", обобщи той.

Милион е само в киноглавата на Кутев

За 2021 г. федерацията е получила доста по-голямата сума от 118 000 лв., защото тотото вече давало повече пари, след като стана монополист на пазара с изземването на бизнеса на подсъдимия Васил Божков. Факт, в годините назад за програмата са заделяни по 2 милиона лева, само в предизборната 2021-а бившият кабинет увеличи средствата на 5,4 милиона.

"Знаем, че другарят Кутев е завършил кино в Москва. Опитва се да измести фокуса от скандалите със служебното правителство - скандалът "Узунов" - вметна Недков - "Няма милион, милион е само в киноглавата на Кутев".

А после извади листа, за да онагледи колко малко пари била взел федерацията: "Ние сме в последната третина. Вижте къде е федерацията на служебния министър на спорта Андрей Кузманов (по модерен петобой). Ще сезирам Цацаров. Той в момента може да отпусне средства на федерацията си", закани се още боецът, визирайки антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

"Ние сме взели 180 000 лв., а той (Кузманов) 320 000 лв. с един единствен медал за цялото си съществуване - продължи Недков, визирайки вече средствата, които спортното министерство дава на федерациите (а не програмата за зависимостите или друга).

Попита и за печелените проекти от НПО-то, в което е участвала и дъщерята на самия говорител нан кабинета.

А после се впусна в политическа реч, чувана вече от представители на ГЕРБ: че служебните министри са предизборен щаб на президента Румен Радев - "негов говорител чрез внушения, че се извършват нарушения от предишни министри". Сега управляват "хора, които мачкат с червен ботуш", "има опит за изчегъртване на федерацията" и др. А за протестите в защита на Бойко Борисов, Стъки каза, че изразявал позицията си и протестирал срещу всеки, който не му харесва.

Будалка ни

"Будалка ни. 220 000 лв. са само по програмата за наркотичните зависимости. Над 1 милион са общите пари, които е взел, в т.ч. за федерацията, за оборудване и др. Всяка година по 180 000 лв. Показваше една табличка. Под неговата една трета са половината карате федерации, колоезденето е под неговата една трета. Никога няма да имаме финалист на "Тур дьо Франс", защото федерацията по колоездене получава значително по-малко пари от тази по ММА", заяви в отговор Кутев, изчислявайки, че всяка година по 180 000 лв., плюс парите по програмата прави около 1 милион лева.

"Изкарах един час в Министерството на спорта и разбрах няколко неща. Едното от които е защо ММА бойците се занимават с политика. Защото печелят повече от политика, отколкото от спорта", заяви още Кутев.

Бе пуснато видеото от вчерашния коментар на самия Кралев, който разказа как "неговите хора" в министерството били репресирани от властта с разпити и лично Кутев присъствал на проверките.

"Аз искам да попитам кои са хората на Красен Кралев и как са станали негови? Откога в министерството има негови хора? Нормално ли е министър да влезе в министерство и да има свои хора? Какво се е случило с тези, които не са негови, те уволнени ли са?", попита на свой ред Кутев. 

В ефир

И тук Стъки опита да нахлуе в студиото. И успя.

"Тук се изнасят манипулативни данни, които не отговарят по никакъв начин на документацията!" - размаха той листата.

"Ще извикаме нашата охрана, ще трябва да се биете с нашата охрана. Чухме ви. Г-н Кутев не влезе при разговора с вас. Имахте възможност по време на интервюто да говорим", опита се да го изгони водещият Виктор Николаев.

След като Стъки най-сетне излезе от ефира, Кутев бе попитан защо се намесва и "Ипон" - бившата спортна федерация на Борисов, основана от него, също получавала средства по програмата. Това злонамереност ли е. В отговор говорителят на кабинета заяви, че според него парите не са изхарчени добре.

По повод дъщеря си и "Национален младежки форум," обясни, че била там 2 г. в качеството си на представител на младежкото БСП.

"И не е взела стотинка, нито тя, нито младежкото БСП".

Напуснала организацията през 2019 г., а НМФ е кандидатствало за проекти през 2020 г.

За Спецов

"Премиерът бе много ясен по темата. Към този момент се правят проверки и, ако те установят нарушения, този човек ще си отиде така, както е дошъл. Ако той накрая свърши работа, която е обществено полезна и в НАП започне да се работи по начина, по който искаме, за мен това е добре. Никой няма желание да стои зад хора, които по някакъв начин са компрометирани", коментира Кутев и защо правителството не дава отговори за бившата фирма на новия шеф на НАП Румен Спецов. 

Имаме пропуск в законодателството и той трябва да бъде оправен веднага. В момент всички работим върху тълкувания на закона, поради простата причина, че закон няма - коментира още той какви са последствията от българския списък по закона "Магнитски".