Посланиците на страните от ЕС одобриха днес включването на САЩ в списъка с държави и територии, пътниците от които може да влизат на територията на съюза, дори ако не са ваксинирани срещу COVID-19, предаде БТА.

Информацията е от АФП, която се позова на европейски източници.

В списъка са добавени още Албания, Република Северна Македония (РСМ), Сърбия, Ливан, Тайван, Хонконг и Макао. Досега в него бяха включени 8 страни - Япония, Австралия, Израел, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Южна Корея и Тайланд. При все това властите в приемащите държави от ЕС може да подложат пътниците от тези страни на тестове или да ги поставят под карантина

Заради пандемията ЕС затвори през март 2020 г. външните си граници за маловажни пътувания. От година насам Брюксел редовно актуализира списък с трети страни, чиито жители имат право да влизат на територията на Съюза. Миналия месец ЕС разреши влизането на пътници от трети страни, ако са ваксинирани.

Една държава може да бъде включена в списъка, ако е регистрирала под 75 случая на коронавирус 100 000 жители през последните 14 дни.

САЩ са отчели за периода 73,9 случая, сочат данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Същевременно ЕС преговаря със САЩ за взаимно признаване на ваксинационните сертификати.