Шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян получаваше информация за ситуацията около изплащането на депозитите в КТБ по време на тв участието си в сутрешния блок на Нова телевизия.

В ефир първо в 8,08 часа по телефона му бе докладвано, че "всички системи работят нормално", а 15 минути по-късно Хампарцумян получи и SMS, че всичко е наред!

Екип на Нова телевизия се включи и от офис на банката на столичната ул. "Раковски". Оказа се, че до 8,20 ч в него са влезли трима депозанти в КТБ, които са си получили парите.

Заредили сме офисите си с вода, има допълнителни столчета за сядане, тоалетни за клиентите, но не е необходимо да се бърза. Знам, че хората са изнервени, че вече 5 месеца нямат достъп до парите си, но все пак е по-добре да отложат тегленето на парите и да правят нещо друго днес, каза Хампарцумян.

Според банкера в момента в банковата система няма напрежение. Имало е и други извънредни ситуации.

През лятото бе далеч по-напрегнато, а през 2008 г. когато започна световната криза също бяха изтеглени доста средства от банковата система, посочи Хампарцумян.

Според него няма недоверие към банките в страната.

Банките са като личния лекар, когато нещо не ти харесва - сменяш, обясни Хампарцумян.

Според него КТБ е изкривявала пазара по много начини.

От една страна това ставаше с високите лихви по депозити. Изкривяваше се и медийния пазар, защото ТВ7 привличаше журналисти с бесни заплати. Засмукваше се и политическата система - (б. ред. - Цветан Василев) бе тръгнал да прави партия с един бивш ваш колега (б. ред. - Николай Бареков), обясни председателят на Асоциацията на търговските банки.

Хампарцумян даде и своето тълкувание за рухването на пирамидата:

Парите от "Южен поток" просто не дойдоха. При този проект имаше висока норма на печалба. Тези пари трябваше да минат през КТБ и да покрият дупката, обясни Хампарцумян.

Той обясни, че не чувства вина за случилото се.

Ако комшийката ви е много развратна или съседът ви е алкохолик, ще чувствате ли вина, обърна се Хампарцумян към водещите Ани Цолова и Виктор Николаев.

Според него лихвите и по кредитите и по депозитите ще падат. Подобна теза преди ден заяви и шефът на СиБанк Петър Андронов.

Когато 10 процента от депозитите в страната са държани на двойни лихви е напълно естествено да тръгнат надолу. Тенденцията към намаление е паневропейска, обясни Хампарцумян.

Според банкера днес няма непосредствена опасност ситуацията да се повтори.

Подобна случка би се хванала много по-рано, обясни шефът на Уникредит Булбанк.

Според него големият риск пред страната е бил да се обяви банкова гаранция. Хампарцумян обясни, че е присъствал на някои от срещите, на които е била обсъждана такава мярка, но каза, че не знае кой точно я е предложил.

Затварянето на банките щеше да бъде нещо като да стреляш с артилерийски снаряди по врабчета. Щяхме да отидем на дъното - да имаме драматична криза и отново да идва мисия на МВФ, посочи Хампарцумян.

Известният банкер обясни и че не е съгласен с максимата, че банка и муха се убиват с вестник:

Банките се убиват с вестник когато са слаби. Иначе просто ще купят вестника, каза Хампарцумян.