Комисията по юридически въпроси в Камарата на представителите на американския Конгрес започна разследване след информации, че журналисти и депутати са били шпионирани по времето на президента Доналд Тръмп, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Председателят на комисията Джери Надлър заяви, че е възможно да става дума за изолирани случаи на следене.

Той обаче допълни, че те пораждат сериозно безпокойство относно разделението на властите и спазването на конституцията. Надлър допълни, че Конгресът трябва да направи шпионирането на медиите или депутатите ако не невъзможно, то изключително трудно за министерството на правосъдието.

Според медии по време на президентството на Тръмп министерството на правосъдието тайно се сдобило с данни за телефонни разговори на репортери и е получило достъп до данни на няколко конгресмени от Демократическата партия. Надлър заяви, че това е било систематично усилие от страна на администрацията на Тръмп да вземе на прицел политическите й опоненти. По думите на Надлър трябва да бъде установено докъде се простира тази голяма злоупотреба с власт и на виновните да бъде потърсена отговорност.

Министърът на правосъдието Мерик Гарланд каза, че също е натоварил главния инспектор на ведомството с разследване на въпроса и изрази увереност, че то ще бъде независимo.