Американският сенатор и бивш кандидат-президент Джон Маккейн разгневи Унгария, след като нарече "неофашистки диктатор" нейния премиер Виктор Орбан, предаде АФП.

Републиканецът, известен с острия си език, направи изказването си по време на изслушване в Сената. Той рязко разкритикува вчера избора на холивудската продуцентка Колийн Бел за бъдещ посланик на САЩ в Будапеща.

"Тази страна (Унгария - б.р.) е на път да отстъпи своя суверенитет на неофашистки диктатор, който се заиграва с Владимир Путин. И на този човек ще му изпратят за посланик продуцентката на "Дързост и красота!", възмути се Маккейн.

След това сенаторът изброи основните упреци на Запада към Орбан - централизация на властта, овладяване на съдебната система, нападки срещу неправителствени организации, финансирани от чужбина.

Днес американският шарже д'афер в Будапеща Андре Гудфренд бе извикан за обяснения в унгарското външно министерство. Дипломатическото ведомство отхвърли обвиненията на Маккейн и ги определи като неприемливи.

Все пак Сенатът на САЩ одобри назначаването на Колийн Бел за посланик в Унгария. Нейната кандидатура бе подкрепена от 52 гласа срещу 42. Отношенията между Вашингтон и Будапеща се влошиха през последните месеци. САЩ забраниха на тяхна територия да стъпват шестима заподозрени в корупция и незаконно забогатяване унгарци. Сред тях е шефката на данъчната служба Илдико Вида.

Джон Маккейн бе съперник на Барак Обама на президентските избори в Съединените щати през 2012 г. Те бяха спечелени от кандидата на демократите.