Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на САЩ Джо Байдън и британският министър-председател Борис Джонсън подписаха нова версия на 80-годишната "Атлантическа харта", използвайки своята първа среща, за да предефинират западния съюз и да подчертаят разрастващата се, според тях, пропаст между изпитващите трудности демокрации и техните авторитарни съперници начело с Русия и Китай, пише в. "Ню Йорк таймс".

Двамата лидери обявиха новата харта в момент, когато се опитват да насочат вниманието на света към надигащите се заплахи от кибератаки, пандемията от коронавируса, която оказва сериозно въздействие върху глобалната икономика, и климатичните промени, говорейки за укрепване на НАТО и международните институции, с което Байдън се надява ясно да покаже, че епохата на Тръмп с неговия девиз "Америка на първо място" е приключила.

 
Двамата лидери позират за снимка пред репортери преди двустранната си среща. Снимка АП/БТА

Новата харта е опит да се очертае голяма визия за глобалните отношения през 21 век, така както първоначалната харта, разработена от Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт, е била декларация за обвързаността на Запада с демокрацията и териториалната цялост броени месеци преди влизането на САЩ във Втората световна война, коментира изданието.

Докато първоначалната харта говори за "окончателно унищожаване на нацистката тирания" и призовава за свобода за "безпрепятствено кръстосване на откритите морета и океани", новата версия се съсредоточава върху "климатичната криза" и необходимостта от "защита на биоразнообразието". В нея се говори за "възникващи технологии", "киберпространство" и "устойчиво развитие".

Новото споразумение пряко порицава Русия и Китай, като призовава западните съюзници да се "противопоставят на намеса чрез дезинформация или други зловредни влияния, включително в избори", и обещава, че "докато има ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз", предаде БТА.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.