Президентът на САЩ Джо Байдън и британският министър-председател Борис Джонсън подписаха нова версия на 80-годишната "Атлантическа харта", използвайки своята първа среща, за да предефинират западния съюз и да подчертаят разрастващата се, според тях, пропаст между изпитващите трудности демокрации и техните авторитарни съперници начело с Русия и Китай, пише в. "Ню Йорк таймс".

Двамата лидери обявиха новата харта в момент, когато се опитват да насочат вниманието на света към надигащите се заплахи от кибератаки, пандемията от коронавируса, която оказва сериозно въздействие върху глобалната икономика, и климатичните промени, говорейки за укрепване на НАТО и международните институции, с което Байдън се надява ясно да покаже, че епохата на Тръмп с неговия девиз "Америка на първо място" е приключила.

 
Двамата лидери позират за снимка пред репортери преди двустранната си среща. Снимка АП/БТА

Новата харта е опит да се очертае голяма визия за глобалните отношения през 21 век, така както първоначалната харта, разработена от Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт, е била декларация за обвързаността на Запада с демокрацията и териториалната цялост броени месеци преди влизането на САЩ във Втората световна война, коментира изданието.

Докато първоначалната харта говори за "окончателно унищожаване на нацистката тирания" и призовава за свобода за "безпрепятствено кръстосване на откритите морета и океани", новата версия се съсредоточава върху "климатичната криза" и необходимостта от "защита на биоразнообразието". В нея се говори за "възникващи технологии", "киберпространство" и "устойчиво развитие".

Новото споразумение пряко порицава Русия и Китай, като призовава западните съюзници да се "противопоставят на намеса чрез дезинформация или други зловредни влияния, включително в избори", и обещава, че "докато има ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз", предаде БТА.