Британският премиер Борис Джонсън нарече преговорите с президента на САЩ Джо Байдън "голяма глътка свеж въздух" заради желанието му да работи с Лондон по серия от въпроси от климатичните промени и COVID-19 до сигурността, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е ново, това е интересно и ние работим много упорито заедно. Продължихме около час и 20 или там някъде. Беше дълга, дълга, добра сесия. Покрихме широк спектър от въпроси", подчерта Джонсън.

Байдън се стреми да използва пътуването си в Европа, за да подобри многостранните връзки след бурния мандат на Доналд Тръмп, който остави много американски съюзници озадачени, а някои и отчуждени, отбелязва Ройтерс.

Джонсън омаловажи разногласията със САЩ за отражението на Брекзита върху мира в Северна Ирландия, като заяви, че САЩ, Великобритания и ЕС са "в пълна хармония" за намирането на решения за предпазването на мирното споразумение, постигнато на Разпети петък 1998 година. Той подчерта, че "Северна Ирландия е фантастично място и има страхотен потенциал".

Джонсън добави, че Байдън не е изразил ясно притесненията си за Северна Ирландия.

Президентът на САЩ определи срещата си с британския премиер като продуктивна и подчерта специалната връзка между двете страни като съюзници в борбата с климатичните промени, коронавирусната пандемия и по отношение на глобалната сигурност, предаде Асошиейтед прес,, цитирана от БТА.

Байдън добави, че двамата лидери са подписали нова Атлантическа харта. Съюзът ще се концентрира върху проблеми, включващи киберсигурността, новите технологии, глобалното здравеопазване и климатичната криза.

Джонсън и Байдън са обсъдили и срещата на високо равнище за климата в САЩ през април, както и предстоящата климатична среща в Шотландия. Освен това те са обсъдили изтеглянето на войски от Афганистан и борбата срещу коронавируса.

В новоподписания документ лидерите на Великобритания и САЩ обещават да защитават "трайните ценности" на страните си срещу стари и нови предизвикателства. В него те обещават да подкрепят човешките права, свободната търговия и основаващия се на правила международен ред, както и да се противопоставят на "тези, които се опитват да подкопаят нашите съюзи и институции".

Новата харта говори и за "намесата в избори чрез дезинформация" и непрозрачните икономически практики - обвинения, които Западът е отправял към Москва и Пекин, отбелязва АП.

Велосипед и портрет

Белият дом съобщи, че Байдън е подарил на Джонсън "велосипед американско производство и велосипедна каска, изработена по поръчка от "Биленки Сайкъл Уъркс", малко семейно предприятие от Филаделфия", предаде АП. Байдън е родом от Пенсилвания.

Белият дом заяви, че подаръкът е връчен като "жест на приятелство и във връзка с общия им интерес към колоезденето".

Кабинетът на Джонсън съобщи, че премиерът е подарил на Байдън снимка в рамка с портрет на Фредерик Дъглас, нарисуван върху стена в Единбург от британския уличен художник Рос Блеър.

Дъглас е чернокож аболиционист (политическо движение за премахване на робството) от 19 век, посочва Ройтерс. Той бяга от робството в САЩ и се превръща в аболиционистки водач, който обикаля Великобритания и Ирландия, откъдето са и семейните корени на Байдън.

Подаръкът е намигване към движението "Животът на чернокожите има значение", отбелязва Ройтерс. Самият Рос, когато представя творбата си през 2020 г. в интернет, го прави с хаштаг #blacklivesmatter ("Животът на чернокожите има значение").

Байдън цитира Дъглас в своя реч от 2020 г. във време, когато САЩ се сблъскваха с въпроси за расова несправедливост в съвременен и исторически план, поставени от протестно движение, което се разпространи и във Великобритания.

Джил Байдън получи като подарък първото издание на книга на писателката Дафни дю Морие, голяма част от творчеството на която е преминало именно в графство Корноуол, където се намира живописният английски курорт Карбис бей.

1 милиард дози ваксина

Джонсън каза и че очаква Групата на седемте да се съгласи на започващата си днес среща на върха да дари 1 милиард дози ваксини срещу COVID-19 на бедни страни, а също и да помогне за имунизиране на света до края на следващата година, предаде Ройтерс.

Само броени часове, след като Байдън обеща да подкрепи битката с коронавируса с дарение от 500 милиона дози от препарата на "Пфайзер", Джонсън заяви, че Великобритания ще предостави на бедни страни най-малко 100 млн. от излишъка си от ваксини.

Британският премиер преди това призова лидерите от Г-7 да се ангажират да ваксинират целия свят до края на 2022 г., а групата се очаква да обещае 1 млрд. дози на тридневната си среща на върха в английския морски курорт Карбис бей.

Някои неправителствени организации окачествиха това намерение като капка в морето. По изчисления на организацията "Оксфам" близо 4 млрд. души ще зависят за ваксини от КОВАКС, международната програма, която разпределя дози от препарати срещу COVID-19 сред страните със среден и нисък стандарт на живот.

"В резултат на успеха на ваксинацията в Обединеното кралство сега сме в позиция да споделим част от излишните ни дози с тези, които имат нужда от тях", ще каже днес Джонсън, според извадки от изявлението му, разпространени от канцеларията на британския премиер. "Постъпвайки така, ще направим огромна крачка към окончателната победа над пандемията."

COVID-19 отне живота на около 3,9 млн. души и нанесе сериозни щети на световната икономика. Откакто през декември 2019 г. бяха открити първите случаи на заразяване в Китай, инфекции бяха отчетени в над 210 страни и територии.

В първия ден на срещата - климат, пандемия и прием на Елизабет II

Срещата на върха на Г-7 започва днес с фокус върху борбата с новия коронавирус и климатичните промени, предаде ДПА.

Очаква се през първия ден от форума в Карбис бей, Великобритания, лидерите на седемте най-развити индустриални държави да обсъдят възстановяването от пандемията с акцент върху даряването на ваксини срещу ковид и предоставянето на финансова помощ за изграждане на заводи за производство на ваксини.

Тази вечер британската кралица Елизабет Втора и престолонаследникът принц Чарлз ще дадат прием в чест на лидерите от Г-7. Очаква се да бъдат обсъдени опазването на околната среда и борбата с климатичните промени.

Това е първата присъствена среща на върха на Голямата седморка от две години. Миналата година форумът бе във видеоконферентен формат заради пандемията.

Това е и първата голяма международна среща на високо равнище за новия президент на САЩ Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари, отбелязва ДПА.

Специални гости на форума ще бъдат лидерите на Австралия, Индия, Република Южна Африка и Южна Корея, които бяха поканени от домакина Великобритания.

Байдън подобрява имиджа на САЩ, но мнението за американската демокрация се е влошило 

Избирането на президента Джо Байдън е подобрило имиджа на САЩ в чужбина, накърнен от президента Доналд Тръмп, но мнението за американската демокрация се е влошило, показа проучване, цитирано от Франс прес.

Според агенцията, чието проучване обхваща Канада и 15 страни от Европа, Азия и Тихоокеанския регион, 62 на сто от запитаните имат "положителна представа" за САЩ, срещу само 34 на сто в края на мандата на милиардера републиканец, поддръжник на изолационистка политика.

75 на сто от запитаните смятат, че Байдън ще направи правилния избор за световните дела, огромен скок спрямо 17 процента, изразили същото мнение за Доналд Тръмп миналата година. Освен това 77 на сто са смятали, че новият президент е квалифициран за поста, спрямо 16 на сто, изразили същото мнение за неговия предшественик.

Президентът от Демократическата партия, който е поддръжник на мултилатерализма, се ползва с особено одобрение за връщането на САЩ към СЗО (89 на сто одобрение) и Парижкото споразумение за климата (85 на сто). Въпреки това 67 на сто от запитаните смятат, че САЩ дават предимство на своите интереси пред тези на външнополитическите си партньори. Това е мнението дори на близки съюзници на Вашингтон, откакто изследователския център Pew въведе този въпрос през 2002 г., подчертава агенцията.

Освен това 67 на сто от запитаните смятат САЩ за "доста или много надежден партньор".

57 на сто очакват отношенията между Вашингтон и съюзниците му да останат същите, а 39 на сто - да се подобрят.

Имиджът на американската демокрация обаче се е влошил след мандата на Тръмп, оспорваното от републиканците избиране на Байдън и нападението срещу Капитолия на 6 януари. 57 на сто смятат, че тя не е била добър модел за следване през последните години, а само 17 на сто я смятат за модел за управление.

В близо половината от страните запитаните на възраст под 30 години са по-склонни да смятат, че САЩ никога не са били добър модел за другите страни.

Изследването е било реализирано между март и май. В него са участвали 16 254 души от Австралия, Канада, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Нидерландия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайван, Франция, Швеция, Южна Корея и Япония