Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение в България.

Първата й среща днес бе с правосъдния министър Янаки Стоилов. Последва и таква с главния прокурор Иван Гешев, който по-рано през деня бе във Велико Търново.

В късния следобяд тя пристигна в Министерството на правосъдието. В същото време пред него се провеждаше протест срещу Гешев.

Целта на посещението на Кьовеши е да ускори процедурата по избиране на нови 6 делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само 4 от 10 български номинации. Кьовеши ще има среща и с четиримата. Както и с прокурорската колегия на ВСС.

Преди дни Кьовеши е имала кратка среща с Янаки Стоилов, на която е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори. Днес министърът е заявил, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

"Проф. Стоилов отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура", съобщават от ведомството.

"Г-жа Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори  да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия", допълват от МП.

Двамата обсъдили и темата за специализираното правосъдие. Кьовеши изразила становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите й разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

Кратко

След срещата със министъра, тя влезе в Съдебната палата за такава с Иван Гешев. На срещата са присъствали заместниците на главния прокурор Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и завеждащият Отдел 8 във ВКП - "Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура" прокурор Камен Михов - рабираме от краткото съобщение на сайта на обвинението.

От страна на Европейската прокуратура участие са взели българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева, и.д. ръководител на сектор „Стратегии и изпълнение“ Милан Ярон и говорителят Тине Холевоет.

"Иван Гешев поздрави Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на 1 юни 2021 г. на работата на Европейската прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност", четем още.

И това е. Утре Кьовеши ще говори пред медии.